DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Szafnauer irreálisnak érezte az Alpine időtervét

A távozó F1-es csapatfőnök megerősítette, hogy nem értettek egyet abban, hogy milyen gyorsan lehet sikeressé tenni az enstone-i alakulatot.

Péntek délután kis túlzással a semmiből érkezett az Alpine bejelentése, miszerint a hétvégi F1-es Belga Nagydíj után távozik Otmar Szafnauer csapatfőnök és Alan Permane sportigazgató, Pat Fry műszaki vezető pedig a Formula.hu korábbi értesüléseinek megfelelően a Williamshez igazolt. Szafnauer és Permane távozása már nem az első komoly változtatás a franciáknál, néhány hete Laurent Rossi elnök-vezérigazgatót is leváltották.

A Szafnauer helyét ideiglenesen átvevő Bruno Famin, az Alpine Motorsports nemrég kinevezett alelnöke Spában arról beszélt, hogy nem egyeztek a terveik a távozó csapatfőnökkel – s ezt utóbbi is megerősítette az ESPN-nek, amikor arról kérdezték, mi változott a néhány nappal korábbi kijelentése óta, miszerint a hungaroringi dupla kiesés ellenére is tartható az Alpine híres százversenyes terve:

f1-szafnauer-alpine-2



„Nos, kettős kiesést könyvelhettünk el Magyarországon. Nem a legnagyszerűbb, de… Akárhogy is, ami változott, hogy volt a fejemben egy időterv arra vonatkozóan, hogyan változtassunk és tegyük jobbá a csapatot. Úgy éreztem, reális ez az időterv, mivel tudom, mi szükséges ehhez. Korábban már megcsináltam. Úgy gondolom, a Renault felsővezetésének néhány tagja rövidebb idővonalban gondolkodott.”

Szafnauert tavaly év elején az említett százfutamos tervet is „meghirdetve” nevezték ki, de a búcsúzó csapatvezető most úgy fogalmazott, hogy ezt az időt túl kevésnek érezte arra, hogy győztes istállóvá váljon az Alpine:

„Így gondolom” – felelt arra a kérdésre, hogy irreálisnak érezte-e a franciák terveit. „Mindig is mondtam, hogy a Mercedesnek is öt év kellett, miután megvásároltak egy éppen győztes csapatot. A Red Bullnak is öt év kellett, miután megvették a Jaguart, amely egy erős középcsapat volt. Ez egyszerűen időbe telik. Ha ezzel nem tudnak megbékélni – én gondoltam valamit, ők másvalamit –, akkor jobb elválni.”

 

Kap-e még lehetőséget az F1-ben Szafnauer?

Szafnauer megerősítette, hogy a mostani elküldése azt is jelenti, hogy egy éven át, azaz 2024 júliusáig nem vállalhat munkát a Formula-1-ben. Utána ugyanakkor szívesen dolgozna még máshol, és úgy érzi, lehet is igény a tudására:

„Továbbra is úgy gondolom, hogy megvannak a képességeim, hogy felépítsek egy jól teljesítő csapatot. Tudom, hogyan kell ezt csinálni, csak a szükséges mozgásteret és időt kell megkapnom hozzá. Ha valakinek szüksége lesz ezekre a képességekre, akkor itt maradok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: