DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

A bokszban úszott el a Ferrari dobogóesélye

Sainz csak a rossz bokszpozíció, Leclerc viszont egy újabb lassú kiállás áldozata lett az F1-es Belga Nagydíj sprintjén: a monacói szerint rá kell feküdniük erre.

Negyedik és ötödik helyen végzett a két Ferrari a belgiumi sprinten Carlos Sainz, Charles Leclerc sorrendben – miután Lewis Hamiltont egy büntetés miatt hátrébb soroltál. Utóbbinak volt zaklatottabb futama, az első kör végén megejtett bokszkiállása során például majdnem ütközött az egyik Williamsszel a kiengedése után:

„Felkészültünk erre a helyzetre, hiszen számítottunk is rá amiatt, hogy a verseny ennyire korai szakaszában álltunk ki. A mérnök mondta, hogy ’forgalom, forgalom’, én pedig jobb oldalon maradtam. Aztán láttam, hogy egy Williams volt, úgyhogy el is engedtem. Összességében mindig szorosnak tűnik ez, de rendben volt” – mondta erről a monacói.

Leclerc azt sem találta gondnak, hogy nem rögtön a safety car kiállása után ment ki az intermediate gumikért, hiszen a csapattársa előtte haladt – azt viszont már annál inkább, hogy a Hungaroring után újfent lassú volt a kerékcseréje:

f1-sainz-leclerc-ferrari-spa



„Egy ideális világban szerettem volna egyből bejönni, de szerintem helyes döntést hoztunk. Túl sok időt veszítettünk volna, ha Carlos mögött megyek be. Úgyhogy nem volt választásunk. Nyilván nem volt ideális, de ez van.”

„Ami viszont jobban ártott nekünk, az a lassú kerékcsere, és ezt meg is kell vizsgálnunk, mert ez már a második verseny, amikor küszködünk a bokszkiállásokkal, úgyhogy ezt meg kell néznünk. Többször mondtam már, hogy ha nem vagyunk elég gyorsak, akkor maximalizálnunk kell a megszerezhető pontokat, de ma ezt nem tettük. Igen, egy-két pontról beszélünk, de az is egy-két pont.”

„Vannak statisztikáink az összes bokszkiállásról, és a mostani verseny előtt még mindig mi voltunk az egyik legjobbak. Az utolsó néhány futamon kezdtük el kicsit jobban küszködni velük. Úgyhogy ez vált most az egyik prioritásunkká” – fogalmazott Leclerc.

A monacói még megjegyezte: nem érezte rossznak az autóját, főleg az időmérőkön, és ha holnap száraz lesz, akkor szerinte a beállítások terén kedvezhetőbb helyzetben lehetnek, mint a McLaren.

 

Sainz úgy érzi, potenciális dobogót bukott

Mindeközben a Leclerc előtt végző Sainz is pórul járt a bokszban, de ő pusztán azért, mert nem tudták időben kiengedni őt az érkező autók miatt a cseréjét követően: „Nagyon sokáig ott tartottak. Nem tudom, hogy túlzott óvatosság volt-e vagy mi, de meg kell néznünk, mert az nem lehet, hogy az első mögött állok ki a bokszba és csak hetediknek jövök vissza. A probléma, hogy nagyon a bokszutca elején vagyunk, és mire végzünk, addigra mindenki bejön és megy el mellettünk, ezért nem tudnak kiengedni, ami eléggé hátrányos helyzet.”

„Úgy gondolom, valamit nem jól csinálhattunk, ha Perez, Hamilton és Gasly megelőzött minket. Úgyhogy meg kell ezt néznünk, mert lehet, hogy egy dobogóba került ez most nekünk a sprinten. A tempónk nem volt annyira rossz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: