DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

„A pilóták 90 %-a elsüllyedne Max mellett” – Perez

A mexikói F1-es szerint sokan alábecsülik, milyen nyomás helyeződik a versenyzőkre a Red Bullnál, s mennyire érzékenyek az autó beállításaira.

Az elmúlt időszakban rengetegszer került a kritikák kereszttüzébe Sergio Perez, nem alaptalanul: a Magyar Nagydíjat megelőzően zsinórban öt versenyhétvégén nem fért be a Q3-ba (s a Hungaroringen is csupán a kilencedik helyre kvalifikálta magát) – igaz, a versenyeken rendszerint komoly felzárkózásokat mutat be. Emiatt gondolják sokan azt is, hogy Nyck de Vries korai elbocsátása mögött is az volt a fő indok, hogy minél hamarabb meg tudják nézni, mire képes Daniel Ricciardo, aki a mexikói potenciális utódja lehet a Red Bullnál.

Perez szerint ugyanakkor sokan nem veszik számításba, hogy az energiaitalosoknak mekkora a teher a pilótákon – főleg annak fényében, hogy Max Verstappen a csapattárs:

f1-perez-verstappen-redbull



„A versenyzők 90 százaléka elsüllyedne Verstappen mellett” – nyilatkozta a spanyol Mundo Deportivónak. „Ha nem vagy mentálisan erős, nem lehetsz a Red Bullnál. Nem szabad alábecsülni azt a nyomást, amely itt nehezedik rád. A Red Bull egy olyan csapat, amelynél ha van egy rossz edzésed, öt pilóta kerülhet a látókörbe. Folyamatos a nyomás a sajtó részéről.”

„Ebben a három évben semelyik másik csapatnál nem láttam ezt. A Ferrarinál, az Astonnál, a Mercedesnél is volt a versenyzőknek rossz pillanatuk, de az rendben volt. Nem olyan ez, mint a Red Bullnál, ahol ha van egy rossz pillanatod, el kell hagynod a csapatot.”

„Nem mondom azt, hogy senki, de a jelenlegi mezőnyből kevesen tudnák legyőzni Verstappent azonos autóban” – folytatta Perez. „Akik fotelből nézik a versenyeket, alábecsülik, mennyire érzékenyek a pilóták a beállításokra. Vannak autók, amelyek megkönnyítik a dolgot, vannak olyan pillanatok a szezonban, amikor komfortosabban érzed magad az autóval, máskor viszont kicsúszhat a kezed közül, kompenzálni kell a kezelhetőségét és ez nem jön természetesen. Emiatt pedig végül az apró különbségek is naggyá válhatnak. Nyugodt vagyok, mert a legjobbamat nyújtom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: