DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Alonso: Az Alpine Piastrit akarta helyettem

Egy éve éppen a Magyar Nagydíj után közölte Fernando Alonso, az Aston Martinhoz szerződik. Akkor úgy tűnt, hátat fordított a franciáknak, de állítja: ajánlatot sem kapott tőlük.

Távolinak tűnnek az egy évvel ezelőtti események annak fényében, hogy a pályafutása sokadvirágzását élő Fernando Alonso és Aston Martin szemlátomást ideális párosítást alkotnak – pedig 2022 júliusában még az Alpine-nal kötött házasság tűnt bombabiztosnak. A hungaroringi versenyhétvége előtt és után kavarodott fel az állóvíz.

A tavalyi Magyar Nagydíj előtti napon jelentette be visszavonulását az Aston Martintól Sebastian Vettel – ekkor pedig Alonso még arról beszélt, a prioritás számára az Alpine. Hogy aztán négy nappal később, augusztus elsején a brit együttes közölje, 2023-as versenyzőjük a kétszeres világbajnok lesz – Otmar Szafnauerék csak a sajtóközleményből értesültek, hogy Alonso távozik tőlük. A spanyol ráadásul közvetve további bonyodalmat is okozott a Piastri-sagával: az Alpine renoméját kétségtelenül rombolta a McLarenhez pártoló versenyző elszalasztása és az ezt követő sikertelen jogi hercehurca.

 



A sztori értelmezése akkoriban az volt, hogy Alonso nem éppen elegáns módon hátat fordított csapatának, amely mellett számtalanszor hűségesküt tett a megelőző két évben, köztük pár nappal korábban. A kétszeres világbajnok azonban most máshogy emlékezett vissza a történetre.

Egyetlen ajánlatot kapott Alonso – az Aston Martintól

„A tavalyi számomra eléggé stresszes nagydíj volt ezen a helyszínen érzelmi szempontból, hiszen akkor kaptam az ajánlatot Lawrence Strolltól” – mondta NextGennek Alonso. „Jó döntést, szerencsés döntést hoztam akkor. De igazából nem választás volt, mivel konkrét ajánlatot nem kaptam az Alpine-tól, csak szavakat. Ha a szezon kezdetén ajánlatot tesznek, akkor aláírtam volna, ez biztos. De csak egy ajánlatom volt, amit el is fogadtam. Pedig aláírtam volna tavaly az Alpine-nal.”

Egy másik interjúban, amelyet az AS-nak adott, még tovább ment: állítása szerint az Alpine Piastrit akarta az autóba ültetni a rovására 2023-ban, ez volt az oka, hogy nem tettek neki ajánlatot. „Többé-kevésbé boldog voltam ott, de nem jött az ajánlat. Mindig Piastriban gondolkodtak, ajánlat pedig nem érkezett, végül pedig jött ez (az Astontól). Váratlan szerencse volt karrierem szempontjából.”

2022-ben a Hungaroringen még úgy nézett ki, Alonso nem megy az Alpine-tól

Alonso véleménye az Alpine idei szerepléséről

Míg az Alpine, amellyel 2021-ben pályafutása harmadik periódusát kezdte meg, hosszú szezonok óta egyhelyben toporog, az időnkénti biztató előjelek után pedig rendre visszaesik, az Aston Martin az elmúlt szezonok legnagyobb téli fejlődését produkálta – erre vonatkozik a csapatváltásaival legtöbbször pórul járó Alonso emlegetett váratlan szerencséje. A jelenleg konstruktőri hatodik Alpine-t jobbnak tartja, mint azt az eredmények sugallják.

„Nem hiszem, hogy az Alpine lassú autó lenne. Valójában nagyon gyors, láttuk Silverstone-ban, ahol Pierre a hátsó szárnyamra tapadt 30 körön át. A teljesítmény nagyon gyorsan változik, pályáról pályára, én pedig örülök, ha az Alpine-t gyorsnak látom a jövőben. De hosszabb távon úgy gondolom, az Aston Martin jó projekt, ami boldoggá tesz. Biztos, hogy sok csatát vívok még ellenük” – beszélt sportszerűen előző csapatáról Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: