DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 4. hétfő
F1

Sainz: A Ferrarinak most nem a pilótapáros az elsődleges

Carlos Sainz a csütörtöki FIA-sajtótájékoztatón a 2024-ben lejáró szerződése mellett a mezőny szorosságáról nyilatkozott. Azt is elárulta, passzolhat-e az SF-23-hoz a Hungaroring vonalvezetése.

Miután Silverstone-ban gyenge versenytempót láthattunk a Ferraritól, a Magyar Nagydíj az új lehetőség Carlos Sainz idei első dobogójának megszerzéséhez. A sajtótájékoztatón a spanyol elárulta: kicsit túlbecsülte az autójuk teljesítményét a Brit Nagydíj előtt, ám a rendkívül szoros mezőny miatt szinte teljesen kiszámíthatatlan, mikor melyik csapat kerül közelebb Verstappenékhez:

„Silverstone előtt én voltam az, aki mondta, hogy ezt a futamot várjuk, hiszen úgy gondoltam, hogy egy gyors, szeles pálya most jó lehet nekünk, mert úgy éreztem, sikerült fejlődnünk. De a Red Bull és Max nagyon erős az ilyen típusú pályákon. A mezőny többi része pedig rendkívül szoros: ott van a Mercedes, mi, az Aston Martin, és már a McLaren is, az Alpine-t pedig meglátjuk, sikerült-e felzárkózniuk. Hihetetlenül közel vagyunk egymáshoz: az egyik hétvégén egy tizeddel előttük vagyunk, máskor meg ugyanennyivel mögöttük” – fogalmazott Sainz.

„Így az eredmények is nagyon könnyen változnak: egyszer a második-harmadik hely környékére érünk, majd a következő versenyen a hetedik vagy a nyolcadik hely jut csak nekünk. Elképesztő, milyen könnyen változik, hogy hol végzünk, még ha az autó teljesítménye nem is változott: egyedül azon múlik, hogy melyik pálya kinek fekszik jobban. Annyit tehetünk, hogy nem reagáljuk túl, és felkészülünk arra, hogy lesznek jó és kevésbé jó hétvégéink.”

Emlékezetes pódium lehetneA Brit Nagydíj után érkezett a hír, hogy Carlos Sainz nagyapja elhunyt. A spanyol pilóta szerint emiatt is különleges lenne, ha a Ringen sikerülne a pódiumon zárnia a futamot: „Nagyon sokat jelentene, ha ezen a hétvégén a nagyapámnak tudnék címezni egy jó eredményt, hiszen a múlt héten hunyt el. Az autón fog múlni, azon, hogy képesek leszünk-e egy jó hétvégét összerakni. Mindig is szerettem Magyarországot – itt vezetni és az itteni atmoszférát, meg persze a pályát. Remélem feküdni fog nekünk, és egy emlékezetes eredménnyel zárhatom a hétvégét.”

Mit hoz a jövő?

A maranellóiak gyenge teljesítménye függvényében nem meglepő, hogy mindkét pilótát más csapatoknál is el tudná képzelni a nagyközönség: főleg Sainz neve merült fel opcióként számos más alakulathoz. Azonban a spanyol türelemre int – először az autót kell jó irányba terelniük, utána jöhet szóba a következő szerződése.

„Egyetértek Freddel abban, hogy a Ferrarinak most mások a prioritásai, mint a jövőbeli pilóták. Emellett, ennyi egymást követő futammal nincs is időnk leülni, és a jövőről gondolkozni. Azonban augusztusban lesz egy háromhetes szünetünk – itt fogok azon ötletelni, hogy én mit szeretnék, minek örülnék az elkövetkezendő években. A téli szünet lesz számomra az, amikor véglegesen ki szeretném találni, hol leszek 2025-től. Azonban most a csapattal a rövidtávú problémákat kell megoldanunk, hogy versenyképesek legyünk idén és a jövőévi autót előkészítsük.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: