DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
F1

Tényleg Perez utódjaként mérlegelheti Ricciardót a Red Bull

Helmut Marko ismét egyértelmű utalást tett rá, hogy akár ismét pilótaként is számolhatnak az ausztrállal – de hangsúlyozta: 2024 végéig a mexikóié az ülés.

Gyakorlatilag amióta bejelentették Daniel Ricciardo visszatérését a Red Bullhoz teszt- és szimulátorversenyzőként, azóta folyamatosan előkerülő téma, hogy a többszörös nagydíjgyőztes esetleg versenyzői ülést is kaphat-e újra legnagyobb sikerei helyszínén. Néhány hete Helmut Marko arról beszélt, hogy az ausztrál nincs Max Verstappen és Sergio Perez szintjén a szimulátorban látottak alapján, ugyanakkor rövidesen ténylegesen is autóba ültetik őt a Silverstone-t követő gumiteszten.

Ennek kapcsán Marko nemrég elismerte, hogy ezzel az is a céljuk, hogy felmérjék, hol is áll valójában Ricciardo, most pedig az Inside Line F1 podcast műsorában arról beszélt, hogy valóban opció lehet akár arra is, hogy ülést kapjon náluk, ha a tempója és a formája megfelelő – de csak 2024 után, addig ugyanis biztosított Perez helye:

„Először is, Checo továbbra is második a bajnokságban. Úgyhogy az elsődleges cél, hogy megvédje ezt a pozícióját és biztos vagyok benne, hogy ha ez sikerül neki, akkor jó versenyző lesz a Red Bull Racing számára” – fogalmazott Marko. „Ricciardóval lesz egy tesztünk Silverstone-ban, s aztán utána meglátjuk, hol áll, de nincsenek azonnali tervek.”

f1-ricciardo-redbull-perez



„Szerződésünk van Checóval, amely 2024 végéig szól, és persze gondolnunk kell arra, mi fog történni azután és arra is, hogy vajon Ricciardo újra a régi lesz és ismét az a versenyképes pilóta lehet, akit ismerünk. Nem tudom pontosan, mi történt a Renault-nál és főleg a McLarennél, miért veszítette el a formáját, de fel kell majd ezt mérnünk.”

 

Egyszer már összemérték Perezt és Ricciardót?

Az interjúban Marko egy érdekes részletet is elárult: elmondása szerint már azelőtt is felmérték Perez teljesítményét, hogy 2021-re leigazolták volna – évekkel korábbi esetről lehetett szó, amikor Ricciardo még szintén a Red Bullnál vezetett. Ám az F1-es tanácsadó szerint akkor Perezék még másképp döntöttek, majd 2020-ban merült fel újfent opcióként a mexikói Alexander Albon helyére.

„Sergio Perezzel volt már egy kiválasztási napunk, azt hiszem, Ricciardóval közösen, hogy alaposabban felmérhessük őt” – mesélte Marko. „Érdekes, hogy időmérős körön hátrányban volt, de versenyteljesítmény terén jó volt. Ugyanakkor már akkor is komoly támogatást kapott a mexikói segítőitől, akik végül más út mellett döntöttek, de az egy békés döntés volt.”

„Később aztán Alex Albon és Perez között kellett döntenünk. Azt kell mondanom, hogy Alex roppant balszerencsés volt. Brazíliában a második helyért harcolt, amikor Lewis kiforgatta. A következő incidens súlyosabb volt közöttük, hiszen Ausztriában Alex a győzelemért mehetett. Ez komolyan visszavetette az önbizalmát. Olyan versenyzőre volt szükségünk, akiről tudtuk, hogy a bajnokságért harcolhat, meg kellett oldanunk a krízist.”

Ricciardo és Perez helyzetéről a Pitwall hétfői friss adásában is részletesen beszéltünk:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: