DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

„Én nem csapkodok fejhallgatókat” – Horner és Wolff eltérő elvet vall

A brit szerint a csapattagokra helyez nyomást egy F1-es főnök, ha elveszti a hidegvérét. Az osztrák azonban arról beszél: ő temperamentumos ember és így marad hiteles.

A jelenlegi Formula-1 egyik legnagyobb egyéni rivalizálását nem a pályán, hanem a bokszutcában kell keresni: Christian Horner és Toto Wolff, a Red Bull és a Mercedes vezérének vetélkedése Verstappen és Hamilton konkurálásához, valamint más nagy versenyzői ellentétekhez mérhető.

Egyikük sem finomkodik, ha be kell vinni egy ütést a másiknak a sajtó előtt vagy az F1-es politikai harcokban, ám más elveket vallanak, ha istállójuk vezetéséről és a csapattagok felé mutatott kisugárzásról van szó. Wolffot időnként elkapják az indulatok: a legemlékezetesebb a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj, amikor letépte és az asztalhoz csapta fejhallgatóját. Horner tudatosan kerüli az ilyen jellegű kitörést.

„Minden sport fejben zajló játék, de ha azt látjuk egy táborban, hogy a vezető elveszti a hidegvérét és fejhallgatót csapkod, arról az jut eszünkbe, hogy érzi a nyomást. Ha pedig ő érzi, akkor körülötte mindenki érzi, hiszen a nyomást fentről terjed lefelé” – mondta Horner a Secrets of Success című Sky-dokumentumfilmben.



„Én sosem csapkodnék fejhallgatókat. Képzeletben ugyanúgy összetörném őket, mint ő, de fizikailag nem. Azt gondolom, hogy mindenki más” – tette hozzá a Red Bull-csapatfőnök.

Ugyanerről a kijelentésről kérdezték meg Wolffot is. „Nem foglalkoztat túlságosan, hogy mit gondol” – reagált Wolff: a sorba beleillő újabb tipikus fricska Hornernek. Így folytatta: „Igyekszem hiteles lenni. Nagyon érzelmes ember vagyok, ami a szívemen, az a számon, rosszul viselem, ha valaki ártani akar a csapatnak.

„A fejhallgatók néha törnek, erre én sem vagyok büszke. Az érzelmeim sodortak már bajba, de ez vagyok én” – vallja Wolff, akinek temperamentuma már akkor megnyilvánult, mikor először járt a Mercedesnél: nem bírta nem szóvá tenni, hogy rendetlenség uralkodott a recepción, amit nem érzett F1-es csapathoz méltónak.

Horner kereken 100, Wolff 115 győzelemnél jár csapatával

A tisztelet kölcsönös

Verbális összecsapásaik és politikai manővereik ellenére mind a két vezető leszögezte, a tisztelet megvan egymás iránt. Mégiscsak egy ötszörös és egy nyolcszoros konstruktőri világbajnok csapatfőnökről van szó: elismerik egymás eredményeit.

„Toto irányába óriási a tiszteletem minden miatt, amit tett és elért” – beszélt erről Horner. „De ellenfelek vagyunk, és én sosem hittem abban, hogy legjobb cimbora lehetsz egy ellenfeleddel. Szerintem nem lenne őszinte. Azt akarom, hogy a csapatban mindenki érzékelje, hogy akivel küzdünk, az ellenfél.”

„Nagyon jó csapatmenedzser” – válaszolt tömörebben az osztrák. „De nagyon más egyéniségek vagyunk, nagyon más értékeink vannak a cégen belül. Ám ő így is sikeres.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: