DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Kikérdezi az F1-en kívül dolgozó csapattagokat az FIA

Szigorúbban igyekszik betartatni a költségsapkásra vonatkozó új direktívát az FIA: többek között egy közel százpontos kérdéssort is ki kell tölteniük.

Mint arról mi is beszámoltunk néhány napja, a Nemzetközi Automobil Szövetség igyekszik bezárni egy eddigi kiskaput a költségplafonnal kapcsolatos szabályozásban. A TD45-ös direktívával azt tiltja meg az FIA, hogy a főként a nagycsapatok által működtetett technikai részlegek szakemberei, amelyek egyéb nem F1-es projektekkel foglalkoznak – mint például az Amerika Kupa –, ne vihessék át a tudást és a szellemi tulajdont a Formula-1-es istállóhoz, vagy ha mégis, akkor azt kalkulálják bele a költséglimit adta keretek közé.

A Motorsport.com most arról írt, hogy az FIA tényleg komolyan is veszi azt, hogy betartassa ezt az előírást. A lap szerint ugyanis a Szövetség sokkal alaposabb elemzést kér az F1-es istállóktól a működésük kapcsán, beleértve az F1-en kívüli részlegek munkáját is.

f1-redbull-csapat-2023



Ennek keretein belül állítólag az FIA kikérdezi azokat a dolgozókat és a szakembereket, akik elvileg az F1-es csapaton és ezáltal a költségsapka hatályán kívül dolgoznak, hogy pontosabban lássák, milyen projektekkel foglalkoznak. Ráadásul mintát is be kell mutatniuk a munkájukból, hogy meggyőződjenek róla, hogy tényleg teljesen különálló projektről van szó és nem adnak át tudást az F1-es gárdának.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a 2022-es leadott beszámolók alapos elemzésének részeként az FIA egy nagyjából száz pontból álló lista megválaszolását is elvárja a topcsapatoktól.

A hírek szerint amúgy a csapatok alapvetően üdvözlik a szigorítást, pontosabban a kérdések tisztázását, de a Motorsport úgy tudja, hogy azért egyes istállóknak változtatniuk kellett a direktíva hatására azon, ahogy működnek.

Az új szabályozásról a Pitwall hétfői műsorában is szót ejtettünk:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: