DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Nem akarjuk, hogy manipulált sport legyen az F1”

Ezért nem fognak belenyúlni a szabályokba a Red Bull uralma ellenére sem Stefano Domenicali szerint. Az F1 vezére amúgy is a változatlan szabályokban hisz.

A Red Bull egyeduralmáról szól eddig a 2023-as Formula-1-es szezon, hiszen az összes futamot megnyerték idén – sőt, ha a 2022-es évad második felét is idevesszük, akkor a legutóbbi 18 versenyből 17 alkalommal intette le Max Verstappent vagy Sergio Perezt elsőként a kockás zászló. Ennek ellenére Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója a Beyond the Grid adásában ismét hangsúlyozta: nem fognak belenyúlni a szabályokba csak azért, hogy visszafogják a bikákat.

„Ez nem lenne korrekt, mert nem akarunk manipulált sportnak tűnni. Nem lenne sem korrekt, sem igazságos, nem látom magam előtt ezt a hozzáállást” – jelentette ki Domenicali, aki szerint meg kell emelni a kalapunkat az energiaitalosok előtt:

f1-redbull-2023



„A különbség egy csapat és a többiek között van. Míg a többiek igen-igen közel vannak egymáshoz, egy csapat – és ez a Red Bull – hihetetlen munkát végzett. Ebben a sportban a teljesítmény számít, így el kell ismernünk, hogy hihetetlen munkát végeztek. Tény, hogy a különbség elég nagynak tűnik, de óvatosnak kell lennünk, mert az életben gyorsan változhatnak a dolgok.”

 

A változatlan szabályok segítenek az F1-ben

Már a mostani előírások is bizonyos mértékig megkötik a jobban szereplő istállók kezét, hiszen kevesebb időt tölthetnek el például a szélcsatornában. Domenicali szerint így benne van a pakliban, hogy az évad vége felé megközelíthetik a Red Bullt:

„Egyértelmű, hogy a célunk az, hogy ez a különbség a lehető legkisebb legyen. Biztos vagyok benne, hogy a többi csapat vizsgálja, hogyan zárkózhatnának fel a fejlesztéseikkel a költséglimit adta kereteken belül. Érdekes lesz látni, vajon a jelenleg vezető csapat fejlődési üteme le fog-e lassulni.”

Az F1-vezér szerint egyébként a szabályok változatlansága jelenti a kulcsot, az ugyanis lehetőséget teremt a hátrányban lévő alakulatok számára a felzárkózásra. Viszont alig két és fél év múlva ismét új szabályrendszer jön a száguldó cirkuszban, így Domenicaliék célja azt elérni, hogy ezúttal ne tudjon senki meglógni a többiektől majd:

„Az F1 mindig is olyan sport volt, ahol voltak olyan ciklusok, amikor egy csapat roppant domináns volt, aztán egy másik megérkezett az egyenletbe. Szóval azt mondanám, hogy stratégiailag az lehet a célunk, hogy ezek a ciklusok rövidebbek legyenek a jövőben, mert akkor 20 autó vagy amennyi lesz, lenne igazán versenyben. A kereskedelmi jogok birtokosaként, de a sport szerelmeseként is ezt szeretném látni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: