DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Más az idei javulás, mint a tavalyi – Wolff

Bár sosem szeret optimista lenni, a Mercedes F1-es vezére szerint mégis van okuk bizakodni a Spanyol Nagydíj után, hiába mentek tavaly is jól Barcelonában.

Idei legerősebb hétvégéjét produkálta Barcelonában a Mercedes, ahol Lewis Hamilton a második, a mezőny közepéről startoló George Russell pedig a harmadik helyen végzett, azaz kettős dobogót ünnepelhetett a csapat. Mindezt azok után, hogy egy héttel korábban Monacóban bevetették a jelentős fejlesztési csomagjukat, amely révén a W14-es kinézete is jócskán átalakult.

Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet a Mercedes számára, hogy amikor szintén szenvedősen kezdték a 2022-es szezont, ugyancsak a Spanyol Nagydíjon mutattak először életjeleket – hogy aztán a következő versenyeken ismét küszködjenek. Toto Wolff szerint azonban ez most más helyzet, mint egy éve:

f1-hamilton-mercedes-barcelona_1



„Sosem vagyok optimista. Csak az ostobák optimisták, de összességében úgy gondolom, ez másnak érződik, mint a tavalyi” – idézi a csapatvezető szavait a Motorsport.com. „Még mindig van pattogás, amit érdekes megérteni, hogy mi az oka, de rengeteget tanultunk az elmúlt 12 hónapban. Ezért van alapvetően sok okom arra, hogy óvatosan, de kicsit magabiztosabb legyek.”

 

Már csak néhány tized a Mercedes hátránya?

Russell a mezőny sűrűjéből indulva egy darabig forgalomban autózott, Hamilton pedig eltérő taktikán volt a győztes Max Verstappenhez képest, így a tempójukat tulajdonképpen csak az utolsó, lágy keverékes etapon lehet összevetni. Márpedig akkor Wolff szerint jóval kisebb volt a különbség a Red Bullhoz képest, mint eddig:

„Úgy gondolom, két-három tized. Én így ítélném meg ma. És ez óriási előrelépést jelent. Ugyanakkor nyugodtnak kell maradnunk, mert tavaly is elég jól festettünk Barcelonában. Azonban amíg a trendek felfelé haladnak, olyan lesz ez, mint az árfolyamok, amelyek fel-le mozognak: lesznek keményebb pillanatok, de elégedett vagyok a Brixworth-ben és Brackley-ben végzett munkával.”

Wolff egyébként a Mercedes szakembereinek munkáját és bátorságát is megdicsérte, hogy képesek voltak szakítani a korábbi sikertelen koncepciójukkal – igaz, mint azt megjegyezte, ehhez kellett lökésnek a szezon eleji „sokk”, hogy belássák, hogy az nem vezet előre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: