DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Régi-új technikai igazgató érkezik a Sauberhez

Az Alfa Romeo bejelentette, hogy szeptember 1-jétől James Key váltja Jan Monchaux-t a pozícióban, amelyet 2010 és 2012 között már betöltött egyszer Hinwilben.

Új technikai igazgatót jelentett be szerdán az Alfa Romeo: James Key veszi át a feladatkört Jan Monchaux-tól, méghozzá már idén szeptember 1-jétől. Key néhány hónappal ezelőttig a McLarennél töltött be hasonló szerepkört. A Sauber/Alfa Romeo közleménye szerint Key megszerzése egy újabb lépcsőfoka a felkészülésnek arra, hogy 2026-tól a Formula-1-be az ő partnerükként beszálló Audi gyári csapatává váljanak.

Nem lesz ismeretlen terep az istálló a szakember számára, hiszen 2010-től 2012-ig már dolgozott technikai igazgatóként Hilwilben, az akkor Sauber névre hallgató alakulatnál (amely nevet vélhetően a következő két évben is viselni fogja a gárda az Alfa Romeo távozása után).

f1-james-key-sauber



Key egyébként elképesztő rutinnal rendelkezik: 2005-ben a Jordannél 33 évesen ő lett az F1 történetének legfiatalabb technikai igazgatója, de megfordult az elmúlt években a Toro Rossónál, valamint említett módon a McLarennél is – ahogy a Sauber Group jelenlegi vezérigazgatójával, Andreas Seidllel is együtt dolgozhatott.

„Örömmel tölt el, hogy visszatérhetek Hinwilbe, ahol régi és új kollégákkal dolgozhatok együtt a Saubernél, kedves emlékeim vannak korábbról onnan” – nyilatkozta Key a bejelentés kapcsán. „Várom, hogy vezethessem a technikai csapatot az istálló hosszú történetének egyik legfontosabb szakaszában, ahogy közelítünk egy új és izgalmas jövő felé.”

„Rengeteg munka vár ránk, de biztos vagyok benne, hogy a hinwili csapat minden egyes tagjában megvan az elhivatottság, a szándék és az éhség arra, hogy feljussunk a csúcsra. Tudjuk, hogy időre, erőfeszítésre és kitartásra lesz ehhez szükség, s ennek a munkának az eredményeit csak a következő két szezonban és utána láthatjuk majd, de egy kaland és egy út áll előttünk, amelynek izgatottan vágok neki. Hálás vagy Andreasnak a belém vetett bizalomért, és várom, hogy meghálálhassam ezt a bizalmat és együtt dolgozhassak vele az előttünk álló kihívásokon.”

Seidl a nyilatkozatában Key technikai területen szerzett tapasztalát emelte ki, valamint ő is hangsúlyozta, hogy létfontosságú lépésről van szó a Sauber előtt álló kihívások azaz az Audi gyári istállójává válás szempontjából. A vezérigazgató egyúttal köszönetet mondott Monchaux-nak is a munkájáért, kiemelve az érdemeit a 2022-es idényben szerzett konstruktőri hatodik helyben, amely az istálló legjobb eredménye az elmúlt tíz évben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: