DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Jobban fogok támadni, mint bármikor – Alonso

Hazudna, ha azt mondaná, hogy nem gondol a monacói győzelemre, de a spanyol nem számít könnyű feladatra. Az Aston-főnök szerint mindenki bizakodó.

Az eddigi öt forduló során az Aston Martin és főleg Fernando Alonso tűnt a Red Bullok legfőbb üldözőjének, és sokak szerint a Monacói Nagydíj kínálhatja a legjobb esélyt akár egy esetleges futamgyőzelemre is számukra, köszönhetően a hercegségbeli pálya speciális, lassú kanyarokkal tarkított és kevés egyenest – ahol a Red Bull egyik fő előnye rejlik – tartalmazó nyomvonalának.

Alonso korábban maga is Monte-Carlót nevezte meg az egyik esélyének, s amikor csütörtökön arról kérdezték, hogy mennyire magabiztosan várja a hétvégét, szintén megőrzött valamennyit ebből az optimizmusból a spanyol:

f1-alonso-monaco-day0



„Szerintem ugyanannyira, mint bármelyik másik versenyen” – fogalmazott a kétszeres F1-es világbajnok a Formula.hu jelenlétében. „Nem gondoljuk azt, hogy mi leszünk a legerősebbek Monacóban. Nem hiszem, hogy nagy különbség lesz Bakuhoz képest, ami ugyancsak utcai pálya. Miami is. A Ferrari kiemelkedő volt Bakuban, tőlük újabb remek hétvégét várhatunk itt.”

„Viszont ha azt mondanám, hogy nem úgy jöttem ide, hogy azt gondoltam, hogy megnyerhetem a futamot, akkor hazudnék. Mivel ez egy egyszeri lehetőség. Tudjuk, hogy Monaco, Szingapúr olyan különleges pályák, ahol fel kell építeni az önbizalmat a szabadedzéseken, egyre közelebb kell kerülnünk a falakhoz. És igen, jobban fogok támadni, mint bármely más hétvégén.”

Alonso arra is rámutatott, hogy a Red Bull eddigi nem épp makulátlan megbízhatósági mérlege is esélyt adhat számukra: „Úgy vélem, jobbak mindenki másnál, jobb munkát végeztek, dominálják a szezont és megérdemlik ezt” – mondta a spanyol az energiaitalosokról. „Számunkra ez ajándék, amit jelenleg csinálunk. Nem számítottunk rá, hogy ebben a helyzetben leszünk, úgyhogy kiélvezünk minden hétvégét. De igen, van pár hétvége, amire úgy érkezem meg, mint most, hogy arra gondolok, hogy megpróbálok győzni.”

„Lehet, hogy ez lesz a legrosszabb hétvégénk és pontot sem szerzünk, sosem tudhatjuk. Ez egy rendkívül egyedi pálya, de ez egy egyszeri lehetőség, amit megpróbálunk kimaxolni. És láttunk váltógondot Maxnál a szaúdi Q2-ben, Ausztráliában Checo autójával voltka problémák az összes edzésen és az időmérőn. Szóval ha ilyesmi történik vasárnap, automatikusan jóval közelebb kerülünk és érdekesebbé válnak a dolgok. Hosszú a bajnokság, nem adjuk fel.”

f1-alonso-aston-miami_3

Mindenki bizakodik az Aston Martinnál

Nemcsak Alonso bizakodó azonban a „zöldeknél”, hanem Mike Krack csapatvezető is, aki így felelt arra a kérdésre, hogy ott van-e a fejükben a monacói győzelem gondolata: „Igen. Jó lenne igent mondani és megcsinálni. Mindannyiunknak nagy reményei vannak itt Monacóban a két versenyzőnkkel, remek az autónk. A szimulátorban mind roppant izgatottak voltak.”

„De nem szabad elfeledkeznünk az ellenfeleinkről. Tény, hogy itt kevés az egyenes. De az is tény, hogy még nem láthattuk a Red Bullt, a Ferrarit vagy a Mercedest nagy leszorítóerős konfigurációban, mert még nem volt olyan pálya eddig. Szóval mondhatnánk, hogy könnyen az elejében leszünk, de szerintem ez nem lesz könnyű. Úgy gondolom, végig száz százalékot kell nyújtanunk.”

„Olyan sok minden félremehet a mi részünkről vagy bárki más részéről. Szóval először is tisztelnünk kell, hogy mennyire kemények az ellenfelek az F1-ben, milyen magas szintet képviselnek. Tizenkét hónapja nem beszélhettünk volna arról, hogy győzünk-e Monacóban. Szóval szerintem sosem szabad elfelejtenünk, honnan jöttünk, és továbbra is leszegett fejjel kell dolgoznunk, aztán meglátjuk, hol végzünk. Könnyű lenne jóslatokba bocsátkozni, de nagyon gyorsan kudarcba fulladhatnak ezek” – mondta el Krack.

A csapatfőnök azt is elárulta, hogy az Imolára tervezett fejlesztéseik egy részét bevetik Monacóban, amelyeknek „van értelme” a különleges pályakarakterisztika fényében, az újítások egy részét viszont Barcelonáig elnapolták.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: