DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Nem akart költözni – ezért mondott nemet többször a Ferrarinak Newey

A Scuderia korábbi vezetése nem egyszer megkörnyékezte a Red Bull tervezőjét. Piero Ferrari elismerően beszélt a rivális istállóról: nem lehet véletlen, hogy két érában is világbajnokok lettek.

Adrian Newey-t a Formula-1 elmúlt évtizedeinek legnagyobb mérnökeként szokás emlegetni – az aerodinamika mestere a Williams, a McLaren és a Red Bull csapatokkal nyert világbajnoki címeket, de a Ferrari többször is megszerezte volna a múltban. Ezekről a próbálkozásokról vallott egy interjúban Piero Ferrari, az olasz cég alelnöke.

„Nemet mondott Montezemolónak és Jean Todtnak is. Úgy néz ki, nem akar költözni, inkább Angliában marad” – beszélt okról és okozatról az Autosprintnek Ferrari.



Hozzátette még, Newey mögött egy hatékony tervezőcsapat áll, ezért nem lehet a sikereket kizárólag neki tulajdonítani. „Hiába vitathatatlan képességei, nem egyedül csinál mindent. Nagyon jó szakemberek vannak körülötte.”

Ferrari a Red Bullról

„Nagyon megy nekik az erős autók építése, amelyek minden jellegű pályán jók” – mondta el Piero Ferrari a Red Bullról, amely közel két évtizede támaszkodik Newey-ra. „Nem csupán most erősek, hibrid motorokkal, a csapat korábban, a szívómotoros érában is győzött már, négyszer is Vettellel. Ez egyértelműen nem véletlen egybeesés.”

A Scuderiáról viszont már nem tudott ilyen biztató dolgokat mondani – arra mutatott rá, hogy a költséglimit megszorításai mellett nagyon nehéz lesz a 2023-as szezonban közelebb kerülni A Red Bullhoz.

„Azzal kell versenyeznünk, amink van. A Formula-1-ben nehéz megoldani ezt a helyzetet, a költséglimit korlátoz minket, nem tehetünk meg mindent, amit szeretnénk. A kiadások maximuma miatt el kell dönteni, mennyit költhetünk az idei autó fejlesztésére anélkül, hogy a 2024-es modell munkálataiból vonnánk el” – beszélt a Ferrari dilemmájáról az alelnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: