DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ünnepelni szeretne a Haas Imolában

Jubileumra készülnek az amerikaiak, miután az Emilia-Romagna-i Nagydíj lesz a 150. futam a csapat történetében. A Haas ezt méltó módon egy pontszerzéssel akarja megünnepelni Olaszországban.

A Haas F1 Team 2016-ban érkezett meg, első versenyüket pedig Melbourne-ben futották, ahol szenzációsan mutatkoztak be. Akkor Romain Grosjean egy újonc alakulat autójával a hatodik helyen futott be az Ausztrál Nagydíjon, a rákövetkező bahreini futamon pedig ötödikként intette le a kockás zászló, így mondhatni álomszerű volt a kezdés.

Ezt később még követte néhány siker, így például a 2018-as szezont az ötödik helyen zárták a konstruktőrök között, a folytatás viszont elég nehézkes lett számukra. 2019-ben például jelentősen visszaesett a teljesítményük, de az energiaitalokat gyártó Rich Energy sem maradt velük sokáig névadó szponzorként, a cég pedig botrányos körülmények között távozott a sportágból.

2020-ban és 2021-ben végül már a mezőny végére estek vissza, így nem sokan hittek bennük, ám minden kétkedőre rácáfoltak az új aerodinamikai szabályok érkezésével. Tavaly ismét egészen versenyképesnek tűntek, értékes pontokat szereztek, illetőleg az első pole-pozíció is összejött, idén pedig a 150. futamukat is egy nagyszerű eredménnyel ünnepelnék meg.



„Számomra kiemelkedő volt, amikor 2016-ban Melbourne-ben a versenypályára értünk, mert sokan mondták, hogy nem fogjuk megcsinálni. Sikerült, még mindig itt vagyunk, ami az egész csapatot büszkévé teszi” – tekintett vissza Günther Steiner. „Már az első versenyen pontot szereztünk, ami szintén nem sokszor fordult még elő a Formula-1 történelmében. Számomra sokat jelent egy csapat indítása, ez sokak álma. Én ezt Gené Haasnak köszönhetem, mert lehetővé tette. Most jó helyzetben vagyunk, és csak próbálunk egyre erősebbek és erősebbek lenni. Ez így lesz a folytatásban is” – mutatott rá a jövőbeli tervekre a csapatfőnök.

Esélytelenként tekintettek rájuk

A Haas tényleg nem áll rosszul a 2023-as bajnokságban, mivel a konstruktőri tabella 7. pozícióját foglalják el, az eddigi futamokon pedig nyolc pontot szereztek. A csapat egyik legtapasztaltabb pilótája, Kevin Magnussen szerint azért is különleges az amerikai alakulatnak vezetni, mert sokszor lenézték őket, így mindig kivételes érzés volt az adott helyzethez képest kiemelkedő eredményeket elérni.

„Nem érzem olyan soknak a 150 futamot, mivel gyorsan elrepült ez az egész. Fantasztikus volt eddig, adódott néhány szuper különleges pillanatunk, köztük természetesen a brazíliai pole-pozícióval, de volt még sok más izgalmas pillanat is” – utalt arra az időmérős sikerre, amelyet tavaly értek el Sao Paolóban.

„Mindig is extra sikeres érzés volt nagy pontokat szerezni ezzel a csapattal, mert ez egy kicsi csapat egy igazán nagy sportban, amely óriási ellenfelek ellen küzd. Igazi esélytelenekből lettünk egy befutott F1-es csapat. Még mindig a kisebbek közé tartozunk, de a növekedés, valamint az eddigi utazásunk fenomenális volt, ezért nagyon boldog vagyok, hogy eddig részese lehettem ennek, és remélem, hogy még sok-sok évet tölthetünk el együtt” – fejtette ki Magnussen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: