DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Alonso: A Ferrarinak szerencséje volt!

Az Aston Martin eddigi leggyengébb hétvégéjén is egy másodpercre volt a dobogó – emelte ki a spanyol a bakui futam után, nem is egyszer. Ha pedig nem jön be a biztonsági autó…

Nem úgy nézett ki, hogy az Aston Martin dobogóközelben lesz az Azerbajdzsáni Nagydíjon: az AMR23 fő gyengesége a végsebesség, ami perdöntő tényező Bakuban. A csapat persze (más istállókhoz hasonlóan) pályaspecifikus hátsó szárnnyal igyekezett javítani ezen a téren, de az új elem problémásnak bizonyult, DRS-nyitási gondokkal a két időmérőn. Alonso a normál kvalifikáción hatodik, a sprintszétlövésen csupán nyolcadik lett – habár már a sprinten javított két pozíciót, jelezve, hogy vasárnap is felzárkózás várható.

Az 51 körös futamon újra érvényesült az Aston Martin erőssége, a versenytempó és gumikezelés: Alonso újból két pozíciót javított, Lewis Hamiltont a bokszkiállás időzítésének köszönhetően lépte át, Carlos Sainzt az újraindítás után előzte meg, ráadásul a futam távjának végén felzárkózott a dobogós Charles Leclerc-re.

„Örülök az eredménynek!” – nyilatkozott lelkesen a Viaplay kamerájának Alonso a nagydíj után. „Talán ez volt a legkevésbé versenyképes hétvégénk a négy nagydíj közül. A Ferrari rendkívüli volt ezen a pályán, pole-pozíciót szereztek a főversenyre, pole-pozíciót a sprintre. Ehhez képest egy másodpercre vagyunk tőlük és a dobogós helytől! Valamit jól csináltunk ma, vagy ők csináltak rosszul valamit. Ezért kell örülnünk a negyedik helynek.”



„Akár néhánnyal több pontot is szerezhettünk volna. Trükkösen indult a hétvége a beállításbeli gondokkal és DRS-problémákkal, ehhez képest a futamon csupán egy másodpercre voltunk a dobogótól! Elégedettnek kell lennünk” – tette hozzá Alonso, akinek mérlege három harmadik és egy negyedik hely, ezzel stabilan tartja a pontverseny harmadik pozícióját.

A biztonsági autó rosszul jött az Astonnak

„Már a tegnapi sprinten megvolt a tempónk, ma viszont még erősebbek voltunk, főleg a közepes keveréken az elején” – részletezte futamát egy másik interjúban, az F1TV-nek Alonso. Hozzátette: „Sajnos a biztonsági autó bejött, ezért a kemény keveréket kellett feltennünk, ami nem kopott egyáltalán, pedig a gumikezelés a legerősebb pontunk jelen pillanatban.”

„Szerintem a Ferrari szerencsés volt, küszködtek az első etapban, de a keményen rendben voltak. Trükkös hétvégénk volt, alulteljesítettünk kicsit, DRS-problémánk volt, a Ferrarinak nagyon jól sikerült a hétvégéje, ezzel együtt is csak egy másodpercre maradtunk le tőlük. Ez is mutatja, hogy az Aston Martin sosem adja fel vasárnap!” – hangsúlyozta ki ismét a Ferrarihoz viszonyított hátrányt.

Miami is kedvezhet Alonsóéknak

A szezon első négy versenye bizonyította, az Aston Martin minden jellegű pályán gyors tud lenni, köszönhetően elsősorban a vasárnapi tempónak. A következő helyszín a Miami Nagydíj, ahol az időjárás függvényében folytatódhat a jó széria.

„Miamiban megint egy új csapat lehet elöl ebben a csoportban. Most már teljesen pályafüggő a Mercedes, a Ferrari és az Aston Martin teljesítménye. Annyira közel vagyunk egymáshoz, hogy minden hétvégén mások a viszonyok, a karakterisztikától függ, melyik csapat végez előrébb. Egyelőre nem tudom, Miami jó lesz-e számunkra. Ha forró idő lesz, ami várható, ezzel együtt pedig jelentős szerepet kap a gumikopás, az jó hír számunkra” – jósolta a jövő hétvégi Miami Nagydíjról Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: