DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hivatalos: Eggyel több motort használhatnak a csapatok

A sprintformátumú hétvégéket érintő változások mellett több szabályváltozást is bejelentett a F1 Bizottság. Több motor használható büntetlenül.

Csupán három nappal az érintett versenyhétvége kezdete előtt, de megszületett a végső jóváhagyás: ahogyan várni lehetett, kedden az F1 Bizottság és az FIA Motorsport Világtanács elfogadta a sprintfutamos Formula-1-es nagydíjhétvégék lebonyolításában történt változást. Az Azerbajdzsáni Nagydíjon így már az új formátumot láthatjuk, akárcsak a szezon további öt sprinthétvégéjén.

Változások a technikai- és sportszabályzatban

A sprinthétvégét érintő módosítások mellett fontos technikai változások is lesznek mostantól. A 2023-as szezon hátralévő részében, valamint 2024-ben az előzetesen kiírt három helyett négy használható fel az alábbi erőforráselemekből:

- belső égésű motor

- turbófeltöltő

- MGU-H

- MGU-K



Emellett megnövelik a rajtprocedúra idejét is: az eddigi 40 helyett 50 perc áll a csapatok rendelkezésére a verseny kezdete előtt, ugyanakkor bizonyos versenyeken ezen időt arra is fel fogják használni, hogy bemutassák a versenyzőket a rajngóknak.

Fernando Alonso szaúdi büntetésének, majd annak visszavonásának következményeként a „hozzányúlni az autóhoz” kiegészítést pontosították, mostantól a sportszabályzatban is a legfrissebb értelmezés szerepel.

Nem minden számít bele a büdzsébe

Gazdasági és környezeti szempontokból újragondolták a költségvetési limit alá tartozó költségeket is. A Gazdasági Tanács támogatásával – egyebek mellett – nem számít bele a költségsapkába a fenntarthatóság jegyében felhúzott infrastruktúrák költsége, a résztvevők karbonlábnyomának nyomon követése és az adományozás sem. A Gazdasági Tanács a jövőben tovább finomítja a részleteket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: