DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Elfogadva: Bakutól változik a formátum, jön a Sprint Szétlövés

Most már végleges: az Azerbajdzsáni Nagydíjon változik a szokásos sprintes lebonyolítás, a második szabadedzés helyére második időmérő kerül be, a szombati nap így önállóvá válik.

Csupán három nappal az érintett versenyhétvége kezdete előtt, de megszületett a végső jóváhagyás: ahogyan várni lehetett, kedden az F1 Bizottság és az FIA Motorsport Világtanács elfogadta a sprintfutamos Formula-1-es nagydíjhétvégék lebonyolításában történt változást. Az Azerbajdzsáni Nagydíjon így már az új formátumot láthatjuk, akárcsak a szezon további öt sprinthétvégéjén.

Az új formátum a következőképp néz ki:

Péntek: 60 perces szabadedzés, időmérő a vasárnapi nagydíjra

Szombat: időmérő a sprintre (hivatalos elnevezés: Sprint Szétlövés), sprintfutam

Vasárnap: nagydíj

Sprint Szétlövés és új szabályok



A szombati napra beiktatott második időmérő edzés rövidebb lesz a pénteki kvalifikációhoz képest: a Sprint Szétlövésen a Q1 12 percig, a Q2 10 percig, a Q3 8 percig tart. A várakozások szerint a rövid Q3-ban bizonyos helyzetekben csak egyetlen gyorskör várható a versenyzőktől. A másik különbség a normál időmérőhöz képest, hogy a Sprint Szétlövésen nem szabad a gumiválasztás: közepes keverék használandó a Q1-ben és Q2-ben, majd lágy a Q3-ban, mindhárom fázisban egy-egy szett.

Nem változik a sprint pontkiosztása – továbbra is a 2022-ben bevezetett 8-7-6-5-4-3-2-1 pontozás érvényes a szombati futamon. Az itt elért helyezésnek azonban nem lesz hatása a vasárnapi versenyre (hiszen annak rajtpozíciói pénteken dőlnek el), azaz a szombati nap gyakorlatilag egy önálló fordulóvá válik a vb-fordulón belül.

Szó esett még a Formula-1 közleményében a rajtbüntetésekről: a szabadedzésen, pénteki időmérőn vagy sprinten kapott büntetés a vasárnapi futamon lesz érvényes, a motorcsere miatti büntetéseket is csak vasárnap kell letölteni. A Sprint Szétlövésen kiosztott rajtbüntetés a sprintre vonatkozik. Egyetlen esetben változik a rajtpozíció szombaton és vasárnap is: a parc fermé-szabály megsértése mindkét futamon bokszutcai rajtot eredményez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: