DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Nagyrészt menthetetlen Russell ausztrál motorja

Kiderült, mi okozta a brit pilóta Mercedesének látványos kigyulladását és kiesését az F1-es Ausztrál Nagydíjon – csak az elektromos komponensek menthetők.

George Russell látványos módon esett ki a néhány héttel ezelőtti Formula-1-es Ausztrál Nagydíjon: kigyulladt motorja miatt volt kénytelen félreállni a célegyenesben. Pedig a futam korai szakaszában még vezetett is a brit, majd az Alexander Albon balesete miatt belengetett piros zászló révén fölöslegessé váló bokszkiállása okán történt visszaesését követően is visszazárkózott a negyedik pozícióba.

f1-russell-melbourne-tuz-motor-mercedes



Az Auto Motor und Sport most arról számolt be, hogy a Mercedesnek sikerült kideríteni, mi okozta a motorhibát. A német lap értesülései szerint nem egy szimpla motormeghibásodásról volt szó, hanem egy a hajtásláncon kívülről érkező alkatrész-törmelék került az égési folyamatba, amely előbb teljesítményvesztéshez, majd az említett tűzhöz vezetett.

Ami rossz hír Russell számára, hogy a Mercedes már most menthetetlennek minősítette a belső égésű motort, a turbófeltöltőt és az MGU-H-t egyaránt. A RacingNews365.com úgy tudja, hogy az elektromos komponenseket viszont még meg tudta menteni a csapat.

Mindez így is azt jelenti, hogy a fiatal pilóta biztosan új erőforrást kap a soron következő Azerbajdzsáni Nagydíjra. Ez Bakuban még nem jár majd büntetéssel, ugyanakkor azzal, hogy egy kiesett a szezon során felhasználható háromból több komponensnél is mindössze három versenyt követően, erősen valószínűvé teszi, hogy Russellre az évad későbbi szakaszában vár majd hátrasorolás valamely futamon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: