DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

„Mindenkinek lehet véleménye” – Horner reagált Vasseur kritikájára

A Red Bull F1-es csapatfőnöke egyelőre korainak tartja a 10%-os büntetés súlyosságának megítélését. A csapat igyekszik a legtöbbet kihozni a helyzetből.

A Formula-1 2022-es évada bővelkedett pikáns történetekben, az egyik legnagyobb beszédtémát pedig a Red Bull túlköltekezése szolgáltatta. Az FIA tavaly ősszel folytatta le a 2021-es szezonra vonatkozó pénzügyi vizsgálatát, melynek során kiderült, hogy az energiaitalosok túllépték a 145 millió dolláros költséglimitet. A kihágás természetesen nem maradt szankciók nélkül: a Milton Keynes-ieknek 7 millió dollárt kellett befizetnie az FIA kasszájába, ám ennél sokkal érzékenyebben érintette őket az aerodinamikai tesztelésekre fordítható időkeretük 10%-os csökkentése.

A Red Bull mindezek ellenére hatalmas erőfölénnyel kezdte a 2023-as szezont, hiszen Bahreinben és Ausztráliában Max Verstappent, Szaúd-Arábiában pedig Sergio Perezt intette le elsőként a kockás zászló. Verstappenék nyomasztó fölényét a Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur sem hagyta szó nélkül, szerinte ez is csupán azt bizonyítja, hogy túl enyhe büntetést rótt ki a Szövetség az energiaitalosokra. A francia szakember szavai természetesen eljutottak Christian Hornerhez is, aki nem ért egyet az állásponttal.



„Mindenkinek van saját véleménye és mindenkinek meg is lehet a véleménye. A csapat nagyszerű munkát végzett télen, miközben korlátozott szélcsatornaidő állt rendelkezésünkre az autó fejlesztésére, aminek természetesen meg is lesz a hatása az év későbbi részében és jövőre. Véleményem szerint elképesztően korai három futam alapján erre a megállapításra jutni, még rengeteg verseny van hátra” – mondta a brit a Sky Sports News-nak.

 

A Red Bull nem veszi készpénznek fölényét

A Red Bull domináns szezonkezdete sokkolóan hatott a riválisokra, a Mercedesnél és a Ferrarinál átfogó fejlesztésekkel készülnek az évad európai szakaszára, éppen ezért Horner szerint korántsem dőlhetnek hátra. „Sok minden változhat még. Úgy halljuk, hogy a Mercedesnél és a Ferrarinál is nagy újítások érkeznek, amint visszatérünk Európába. Emiatt semmit nem veszünk készpénznek, egyszerűen magunkra összpontosítunk, hogy a megkötések mellett is a legjobb munkát végezzük. A lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló erőforrásokból, tudjuk, hogy ez egy kemény büntetés, de nem panaszkodunk, a lehetőségeinkhez mérten próbálunk a legjobban alkalmazkodni” – zárta a Red Bull csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: