DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Vasseur: Most látszik, hogy enyhe volt a Red Bull büntetése

A Ferrari csapatfőnöke úgy érzi, a Red Bull büntetése meglehetősen enyhe volt a költséglimit túllépése miatt, ami már a pályán is látható.

Miután mind a tíz csapat benyújtotta a pénzügyi jelentését az FIA felé a tavalyi szezonban, kiderült, hogy a Red Bullnál hibát talált a Nemzetközi Automobil Szövetség. Az energiaitalosok ugyanis 1,8 millió dollárral meghaladták a 145 milliós költségplafont, ám miután egy adóügyi problémát tisztázott a csapat az FIA-val, végül 400000 dollárban állt meg a túllépés.

Októberig vizsgálódtak az ügyben az illetékesek, s végül elmeszelték a Red Bullt, akiket 7 millió dollár befizetésére köteleztek, illetve búcsút inthettek az aerodinamikai fejlesztésekre megengedett időkeret 10%-ának, amiből bajnokcsapat révén már egyébként is nekik jutott a legkevesebb 2023-ra.



Sokan már akkor is mondogatták, hogy ez a büntetés nem elég erős sem ahhoz, hogy eltántorítsa a többieket a szabályszegéstől, sem ahhoz, hogy érzékelhető mértékben visszavesse az energiaitalosok teljesítményét.

Enyhe büntetést kapott a Red Bull

Az RB19-es idén eddig leiskolázta a mezőnyt, mindhárom futamot megnyerték Verstappenék, két alkalommal pedig kettős győzelmet arattak Sergio Perezzel, s ők ketten állnak az egyéni pontverseny élén is. A Ferrari csapatfőnöke újfent hangot adott a büntetés mértékét illetően alkotott véleményének.

„Meggyőződésem, hogy ez a büntetés nagyon enyhe volt” – idézi Vasseurt az RN365. „Csak gondoljuk át! Tegyük fel, hogy egy másodpercet fogunk gyorsulni idén az aerodinamikai fejlesztéseknek köszönhetően. Akkor ennek a 10%-a egyetlen tizedmásodperc. És ugye ez nem egy lineáris folyamat, hiszen a szezon kezdetén több a fejlődés, majd ahogy haladunk előre, úgy egyre kisebb teret kapnak az aerodinamikai fejlesztések, hiszen azt a pénzt a súly csökkentésére vagy más dolgokra is költhetjük.”

„Szerintem ez a büntetés továbbra is csak aprócska. Alapból előnnyel indultak az év elején, hiszen többet költöttek a megengedettnél. Persze nem akarom elvenni az érdemeiket, hiszen nagyszerű munkát végeztek és ezt nem is kifogásként használom, csak annyit mondok, hogy ha megkérdezik tőlem, megfelelő mértékű volt-e a büntetés, akkor azt fogom válaszolni, nem!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: