DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Újra nyerni fogok, csak időbe telik

A múlt heti nyilatkozata ellenére eszében sincs távozni a Mercedestől a britnek – még úgy se, hogy jelenleg körönként másfél másodpercre saccolja a futamon a hátrányukat.

Csupán egy ötödik és egy hetedik helyezést ért el a bahreini évadnyitón a Mercedes, amelyet ráadásul szemlátomást az Aston Martin is átlépett 2023-ra, így jelenleg csak a negyedik erőnek tűnnek a Formula-1-ben. Éppen ezért nem meglepő, hogy amikor Lewis Hamiltont arról kérdezték a Szaúd-arábiai Nagydíj csütörtöki médianapján a Formula.hu jelenlétében, hogy úgy érzi-e, közelebb kerültek-e az élbolyhoz a tavalyi szezonkezdet óta, rövid és tömör választ adott: „Nem.”

Hamilton ezután határozott „igennel” felelt arra, hogy nagyobb-e a hátrányuk a Red Bull-lal szemben, mint egy éve – majd azt is taglalta, hogy hol vannak különösen lemaradásban az etalont jelentő energiaitalosokkal szemben:

f1-hamilton-dzsidda-day0-1



„Nem az egyenesben. Tavaly eléggé nagy volt a légellenállásunk, mert sokkal nagyobb szárnnyal kellett mennünk. Egy szinten voltunk vagy legalábbis nem veszítettünk a kanyarokban, idén viszont főként a kanyarokban kapunk sokat, az egyenesben gyorsak vagyunk. Ezeknek a srácoknak remek hátsó tapadásuk van a kanyarokból való kigyorsításon. Úgy gondolom, hogy a futamon nem is nyomták annyira, szóval szerintem sokkal gyorsabbak annál is, mint amilyennek tűntek. Szóval másfél másodperccel gyorsabbak körönként a futamon, vagy valami ilyesmi.”

 

Hamilton továbbra is motivált

Arra a kérdésre, hogy a fentiek miatt át kell-e állítani a célkitűzéseket a teljes szezonra vonatkozóan, így felelt a hétszeres világbajnok: „Már amikor először vezettem az autót, akkor elkezdtem, mert ahogy egyre jobban kiismered az autót, egyre jobban megérted, milyen kihívásokkal fogsz szembesülni. Hasonló helyzetben voltunk mentalitás szempontjából, mint tavaly: igyekeztünk a lehető legkeményebben dolgozni, csapatként egységesek maradni, próbáltunk pozitívak maradni.”

„Nyilvánvalóan egy sokk, amikor érzékeled, hogy az autó nem lesz olyan, mint amilyennek szeretnéd. De mindenki dolgozik a megoldáson, én pedig száz százalékig bízom mindenkinek a munkájában, hiszen nem veszítheti el senki hirtelen a képességét arra, hogy remek autókat építsen. Egyszerűen csak nem vagyunk ott, ahol szeretnénk, és tovább dolgozunk ezen.”

Hamilton ugyanakkor kijelentette, hogy ez semmiben sem változtatott a motivációján: „Semmit igazából, csak más irányba fordítod az energiáidat. Egyszerűen csak más, hogy ha a szezonra készülve a világbajnoki címért szeretnél harcolni, majd érzékeled, hogy nem ez a helyzet, akkor egyszerűen arra irányítod az energiáidat, hogy erősítsd a csapatot, támogass mindenkit. A versenyekre ugyanúgy készülsz az edzettséget és a mentális hozzáállást illetően. De tény, hogy jelenleg arra van szükségünk, hogy a Red Bullok ne érjenek célba, a Ferrarik ne érjenek célba, sőt talán az Aston Martinok se érjenek célba ahhoz, hogy győzni tudjunk, de ez nem azt jelenti, hogy ne kaphatnánk majd el őket. Ebben a csapatban senki sem menekült el a kihívások elől, élvezzük a kihívások. Jobban élveznénk, ha az élen lennénk, de most ez a helyzet.”

f1-hamilton-bahrein_1

Távozhat a Mercedestől?

Múlt héten elég nagy vihart kavart Hamilton azon nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy nem hallgattak a meglátásaira a Mercedesnél az idei autó tervezésekor. Természetesen ez is előkerült a dzsiddai sajtónapon, ám a 38 éves pilóta állítja: mindezek ellenére is maximálisan hisz a csapatában, és eszében sincs máshova igazolni.

„Visszatekintve talán nem a legszerencsésebben választottam meg a szavakat… De nyilván vannak idők, amikor nem értesz egyet bizonyos csapattagokkal, de ami a fontos, hogy folytassuk a kommunikációt, továbbra is összetartsunk. Továbbra is száz százalékig bízom ebben a csapatban, ők a családom, nagyon régóta itt vagyok már, úgyhogy nem is tervezek máshova menni.”

„De mindannyian látjuk, hol van a teljesítmény és hogyan hozzák ki mások a teljesítményt. El kell kezdenünk merész döntéseket hozni és nagy változtatásokat meglépni, hogy közelítsünk hozzájuk, különben… Idén valószínűleg már bezsebelik ezt, talán a Ferrari megakadályozhatja őket. Meglátjuk, de ahogy mondtam, remélhetőleg az év során csökkenteni tudjuk a hátrányunkat. Azon a ponton valószínűleg túl késő lesz ahhoz, hogy a világbajnokságért harcoljunk, de remélhetőleg szerezhetünk jó eredményeket” – fogalmazott Hamilton, hozzátéve, hogy már tart a folyamat, amely során az említett merész döntéseket meg fogják hozni.

 

Hamilton az első pillanattól tudta

Arra a kérdésre, hogy sejtették-e a csapatnál, hogy hasonlóan szenvedős lesz az évadkezdet, mint tavaly vagy váratlanul érte őket az ismételt nagy lemaradás, így felelt a brit: „Amiket hallottam, hogy valószínűleg nem leszünk egyből az élen, de ott kell lennünk a közelben. Úgyhogy kicsit sokkolt, amikor kiderült, hogy nem ez a helyzet. Tudtam, hogy nem vagyunk a megfelelő helyzetben: amikor először láttam az autót, még mindig nagyon másképp nézett ki, mint a riválisainké. Ez mindig idegtépő abban a pillanatban, de jól nézett ki – nyilván a szín jól festett, de nem igazán érdekel a szín, amíg az autó gyors. De remélhetőleg egy ponton győztes autót tudunk faragni belőle.”

Hamilton épp a szaúdi pályán, a 2021-es utolsó előtti versenyen győzött utoljára a Formula-1-ben. Felmerült a kérdés, hogy sejtette akkor, hogy ilyen sokáig kell majd várnia egy újabb diadalra, amire a pilóta úgy válaszolt, hogy akkor nyilván abban bíztak, hogy a következő években is a vb-címért harcolhatnak, de előfordulhat, hogy az életben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt eltervezik. Ellenben afelől nincs kétsége, hogy vissza fog-e még jutni a dobogó legfelső fokára: „Igen, újra nyerni fogok, csak némi időbe telik” – jelentette ki a hétszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: