DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Marko kiadta az ukázt: javulnia kell az AlphaTaurinak!

Méghozzá teljesítményben, valamint anyagi hatékonyságban is, ugyanis sem az eredmények, sem a költségek nem felelnek meg a Red Bull elvárásainak az F1-ben.

Néhány hete röppent fel a német sajtóban a pletyka azzal kapcsolatban, hogy a Red Bull a fiókcsapata, az AlphaTauri eladását fontolgathatja, miután úgy érzik, az eredmények – mindenekelőtt a tavalyi konstruktőri kilencedik helyezés – elmaradnak az energiaitalosok elvárásaitól. Azóta mind a Red Bull, mind az AlphaTauri részéről Franz Tost csapatfőnök cáfolta, hogy felmerült volna az eladás lehetősége.

Helmut Marko, a bikák F1-es tanácsadója ugyanakkor a Formel1.de YouTube-csatornáján megjelent interjúban ismét megerősítette: javulást várnak a második istállójuktól – és nem is csak a pályán mutatott teljesítmény terén, hanem anyagi szempontból is, ugyanis pillanatnyilag túl drága a csapat fenntartása:

„Igaz, hogy az AlphaTauri kilencedik helye a konstruktőri világbajnokságban nem az, amit várunk. Ez azt jelenti, hogy javulásra van szükség. Az is igaz, hogy túl magas anyagi elkötelezettséggel jár az AlphaTauri, ami azt jelenti, hogy valamit csinálnunk kell a szponzori, a bevételi oldalon is.”

f1-alphatauri-bahrein



„A folyamat során megvitattuk a lehetőségeket is, de mindig is eléggé világos volt, hogy az AlphaTauri házon belül marad. Fontos részét képezik a juniornevelési munkánknak. Ahogy említettem, sem a sport-, sem a pénzügyi teljesítmény nem felel meg a Red Bull szintjének, szóval valamit tennünk kell, hogy ezen változtassunk.”

Arra a kérdésre, hogy milyen eredményt tartana megfelelőnek, Marko így felelt: „Bármi a konstruktőri hatodik-hetedik hely között elfogadható” – fogalmazott a tanácsadó. Ez egyelőre eléggé nehezen elérhető célnak tűnik, az AlphaTauri ugyanis pont nélkül zárt Bahreinben, s az ott látottak alapján a mezőny leglassabb csapatai közé tartoznak.

 

A teljes költöztetés is kizárt

A német sajtóban az is megjelent, hogy nemcsak az AlphaTauri eladása, hanem annak Nagy-Britanniába költöztetése is felmerült lehetőségként, hiszen bizonyos részlegek már most is ott működnek. Marko szerint ugyanakkor az sem valós forgatókönyv, hogy a teljes istállót odaköltöztessék Faenzából:

„Nyilvánvaló, hogy többféle opciót megfontolunk, beleértve Angliát. Az AlphaTaurinak már most több mint száz alkalmazottja van Angliában. Megosztott a munka Olaszország és Anglia között, mivel sokkal könnyebb munkavállalókat találni Angliában. De az az ötlet, hogy a teljes csapat odaköltözzön, az eltúlzott értelmezése ennek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: