DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Erről beszélnek az F1-es pilóták WhatsApp-csoportjában

Lando Norris árulta el, miről csevegnek a versenyzők a sokat emlegetett csoportban: néha elszabadul a poénkodás, a profilkép James Hunt, a főnök pedig George Russell.

Létezik egy csoport a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson, amelynek kizárólag az aktív Formula-1-es versenyzők a tagjai. A húszfős beszélgetést többször emlegették már a múltban, de most több részlet is napvilágra került róla – Lando Norris jóvoltából.

„Igaz, hogy létezik ez a csoport. Nem az a lényege, hogy mennyire nagy haverok vagyunk mind, inkább olyan dolgokról beszélünk, amelyek segíthetnek nekünk versenyzőként: szabályok, előírások, hogyan képviseljük magunkat” – árulta el a csoportról Norris a Fast and Curious podcastműsor adásában.



„James Hunt a csoport képe” – árulta el Norris nevetve, majd bele is görgetett a tartalomba: újévkor például mindenki megírta jókívánságait, de George Russellt például senki sem köszöntette fel a születésnapján február 15-én – ez is jelzi, ne olyan csoportot képzeljünk el, ahova naponta üzenetek tucatjait küldik a tagok.

Russell a csoport főnöke

Arra a kérdésre, ki a legaktívabb, így válaszolt: „Egy kicsit mindenki. Valamennyien kivesszük a részünket a csevegésből és együtt ötletelünk különböző témákban. Ott van Esteban (Ocon), (Guanyu) Zhou és Alex (Albon). Mindenki be szokott írni, de mémet most egyet sem találok” – mondta Norris, hozzátéve, hogy időnként azért oldottabb a hangulat. „Nem húzzuk egymást nap mint nap, de azért előfordul, hogy mondjuk valami történik a pályán, aztán hirtelen jönnek a mémek és egyéb megjegyzések, és kicsit elszabadul a pokol.”

„Nem tudom, ő mennyit mondott el erről, de lényegégben George a főnök” – beszélt arról, hogy Russell, aki a versenyzők szövetségében, a GPDA-ban is igazgató, a WhatsApp-csoportban szintén vezérszerepet vállalt fel. Hogy Russell mennyire gyakorlatias adminisztrátor, azt nem Norris, hanem korábban Nyikita Mazepin fedte fel: a brit már azon a napon eltávolította az oroszt a csoportból, amelyiken a Haas bejelentette, szerződést bont vele.

A WhatsApp-csoport elsődleges célja

A közös chat tavaly szeptemberben is beszédtéma volt: ekkor a mezőny két tagja, Max Verstappen és Valtteri Bottas beszélt arról, a csoport lényege, hogy egyeztessék a véleményeket szakmai kérdésekben, így a GPDA valóban a versenyzők álláspontját képviselhesse hivatalos ügyekben.

„Igen, létezik, de elsősorban Formula-1-es ügyekről beszélünk” – mondta akkor Verstappen. „Ott van a GPDA, amelyen keresztül az FIA-val és F1 vezetésével tárgyalunk, koordinált módon, hogy megértsék az álláspontunkat. Igazából ezért van ez a WhatsApp-csoport.”

„Van egy közös csoport, amely valójában a biztonsági és hasonló kérdések hivatalos csatornája” – mondta a holland NOS-nak Bottas. „Van pár vicceskedő, ez is a része a dolognak. Én úgy látom, minden versenyző jóban van egymással, megvan a tisztelet köztünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: