DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az Alpine legyőzné az Aston Martint vagy a Mercedest

A szezonnyitó problémái miatt Otmar Szafnauer egyelőre nem tudja megmondani, pontosan hol áll az erősorrendben csapata. Így is a konstruktőri negyedik helyért vívott harcról beszél.

Egyik autóval fent, másikkal lent volt a Bahreini Nagydíjon az Alpine, ráadásul megfordult a szerencse szombatról vasárnapra a versenyzők közt: Esteban Ocon az időmérőn kilencedik helyre kvalifikált, de aztán három időbüntetést kapott és végül kiállt, Pierre Gasly Q1-es beállításproblémák és elvett köridő miatt utolsó rajtkockából indult, de végül kilencediknek zárkózott fel. Az eredmények jelzik, hogy az A523-ban időmérőn és futamon is van potenciál – de azt illetően, hogy pontosan mennyi, a csapat sötétben tapogatózik, mivel egyik versenyzőnek sem volt tiszta hétvégéje.

„Továbbra sem ismerjük a valós tempónkat, mivel műveleti problémák történtek a versenyen” – idézi az Autosport az Ocon és a csapat bakijaira diplomatikusan utaló Otmar Szafnauert. „Estebant sok probléma érte utol, Pierre pedig eleinte beragadt a 19. helyre. A köridőket visszanézve és az elöl és hátul zajló versenyzés közti különbséget ismerve ugyanazzal az autóval akár két másodperc eltérés is lehet egy körön csupán a pozíció miatt. Ezért továbbra sem tudjuk, viszonylagosan hol állunk, mert egyik autó nem a reális pozícióban tartózkodott, a másiknak pedig problémái voltak. De nem gondolom, hogy messze lennénk.”



Szafnauer szerint ha Gasly indul a jobb pozícióból, legalább a nyolcadik Valtteri Bottast meg tudta volna előzni: „Nagyjából 16 másodperccel voltunk Bottas mögött az utolsó etap elején, és sikerült utolérnünk őt, bár végül nem előztük meg. Azaz ez az etapunk jól működött. Optimistán gondolkodva, ha Pierre indul a kilencedik helyről, akkor biztosan meg tudtuk volna előzni.”

Elérhető az Alpine-nak a bajnoki negyedik pozíció?

Szafnauer továbbment, és megpendítette, egy sima versennyel Gasly akár a következő autókat is befoghatta volna – az egymáshoz képest közel végző hetedik George Russellt és hatodik Lance Strollt.

„Milyen szoros lett volna akkor a Mercedeshez és akár Strollhoz képest? 16 másodperccel voltak előttünk, ezt még meg kell vizsgálnunk. Most meg kell előznünk őket a fejlesztési versenyben, így utolérhetők. Le akarjuk győzni őket. Esteban tanulni fog a hibából a rajtnál, számíthatunk sima, problémamentes versenyekre, ha pedig Pierre is oda kvalifikál, ahova képes, akkor mindketten az első tízben lesznek. Azt hiszem, bőven fogunk pontokat szerezni, és képesek leszünk negyedik helyért harcolni” – tűzte ki az Alpine célját Szafnauer: eszerint a szezonnyitón látott viszonyok ellenére elképzelhetőnek tartja az Aston Martin – vagy éppen a Mercedes – legyőzését a szezon végén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: