DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ferrari: Közelebb voltunk a Red Bullhoz, mint az Astonhoz

Bár a gumikezelés és a megbízhatóság is kritikus pontja maradt az SF-23-asnak, Frederic Vasseur, a Scuderia F1-es főnöke talált pozitívumokat.

Nem indult jól a Ferrari 2023-as idénye a Formula-1-ben, hiszen Charles Leclerc a harmadik helyről esett ki motorhiba miatt, míg Carlos Sainz csupán negyedik lett a két Red Bull és az Aston Martint erősítő Fernando Alonso mögött. A megbízhatóság tehát továbbra is problémás a maranellóiaknál, ráadásul az SF-23-as korántsem kezelte olyan jól az abroncsokat, mint a két rivális istálló, ennek ellenére talált pozitívumokat az évadnyitóban a Scuderia-vezérként első versenyhétvégéjét teljesítő Frederic Vasseur:

f1-ferrari-redbull-bahrein-2023



„Úgy gondolom, a teszt után minden egyes csapat kissé vakon volt a helyzetet illetően. Mindenki sokat játszott az üzemanyag-mennyiségekkel és a motorüzemmódokkal. De szerintem mindenki arra számított, hogy a Red Bullnak nagyobb előnye lesz az időmérőn, mégis ott voltunk. Az, hogy az első 15 körben harcban voltunk velük – nem tudom, hogy a 14. vagy 15. körben álltunk ki –, számomra mindenképp jó hír volt.”

„Ha megnézzük a verseny első szakaszát, szerintem közelebb voltunk a Red Bullhoz, mint az Aston Martinhoz. Persze ismétlem: ez csak az első futam volt, nem kell nagy következtetéseket levonni. Úgy gondolom, a Mercedes hamar fel fog ébredni, és nem tudhatjuk, mi történik a következő héten. Dzsiddában teljesen más az aszfalt – meglátjuk, utána tisztább lesz-e a kép.”

Azt ugyanakkor elismerte Vasseur, hogy a meccset az döntötte el egyértelműen a Red Bull javára, hogy az energiaitalosok a második etapjukra is fel tudták tenni a lágy keverékű gumit, így lágy–lágy–kemény stratégiával mehettek, míg a Ferrari kénytelen volt a rosszabb gumikezelése miatt már a középső szakaszban is a kemény abroncsokat használni:

„Javulnunk kell ebben. De azt mondanám, hogy az elsődleges probléma számomra a megbízhatóság” – tette hozzá Vasseur, aki ugyanakkor azt is hangsúlyozta: bár jobb lett volna dupla célba éréssel nyitni, nem érzi úgy, hogy máris elszállt volna a szezonjuk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: