DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Stroll: Ez az első lépés, vb-címért fogunk harcolni

Az Aston Martin tulajdonosa-elnöke hisz benne, hogy a 2023-as autó az első jelentős lépés az úton, amely az F1 csúcsára vezetheti őket.

Az Aston Martin volt a Formula-1-es évadnyitó Bahreini Nagydíj kellemes meglepetése: egyértelművé vált, hogy a teszten látott forma valódi volt, tényleg betört az élmezőnybe az istálló Fernando Alonso dobogós helyezésével. Lawrence Stroll, aki még 2018-ban vásárolta fel a csapatot, úgy érzi, ezzel bizonyítottak a kétkedőknek, és továbbra is hisz benne, hogy a közeljövőben már a vb-címet is célba vehetik a Formula-1-ben:

„Valaki mondta, hogy milyen szerencsésnek tűnünk a teszten, én pedig mondtam, hogy az életemben sok példa van rá, hogy minél keményebben dolgozom, annál szerencsésebb leszek” – nyilatkozta a Sky Sports F1-nek az Aston Martin tulajdonosa és elnöke. „Néhány éve mondtam, hogy megkezdtünk egy ötéves utat afelé, hogy világbajnoki címért harcoljunk. Szerintem sok kétkedő volt akkoriban, és meg is tudom érteni az alapján, amilyen helyzetben voltunk, épp csak átvéve az akkori Force Indiát és átalakítva előbb Racing Pointtá, majd Aston Martinná.”

f1-alonso-aston-bahrein-p3-202



„De jelentős változásokat eszközöltem és eszközöltünk. 400 helyett már 740 ember dolgozik nálunk. Építés alatt áll a legnagyobb korszerű Formula-1-es létesítmény, amelybe május 1-ig nem is költözünk be, szóval az idei siker nem tudható be annak. De úgy hiszem, köze van a szenvedélyemhez és a víziómhoz, amellyel ösztönözni és hajtani tudok mindenkit. Megszereztem Martint [Whitmarsh], megszereztem Dant [Fallows] és Ericet [Blandin]: rengeteg ember csatlakozott, és van egy víziónk.”

„Győzni fogunk. Van egy küldetésünk, és azt követjük, amit két éve mondtam. Ez az első jelzés, az első lépés. Korán vagyunk még, hiszen ez még csak az idény első futama volt, de ez az első lépés az útunkon, és nem is lehetnénk ennél büszkébbek. Köszönet az egész csapatnak ezért a hihetetlen autóért, és persze a fiamnak is, hiszen büszke apa is lehetek ma este” – tette hozzá.

Valóban büszke lehet Lance Stroll teljesítményére az Aston-vezér, hiszen mint azt elmondta: ő maga sem hitt benne két héttel ezelőtt, hogy fia ott lehet Bahreinben, viszont az, hogy rajthoz állt és hatodik lett, szerinte szintén bizonyítja, hogy komolyan kell venni őket és a végső céljuk a vb-elsőség.

f1-alonso-stroll-lawrence-bahrein

Ezzel győzte meg Alonsót

Tavaly még sokan meglepődtek azon, amikor Alonso úgy döntött, hogy a középmezőny élén álló Alpine-tól átigazol az akkor egyértelműen hátrébb álló Astonhoz, ám idősebb Stroll szerint a spanyol is látta, hogy mire készülnek – ráadásul az is segített, hogy egy évtizede ismerik egymást, mióta Lance Stroll a Ferrari akadémiájának tagja volt:

„Nyilvánvaló, hogy Fernando az egyik legnagyobb. Régóta ismerjük egymást, és Fernando osztotta az elképzeléseimet. Odamentem hozzá és elmondtam neki, mik a terveim a jövőre nézve. És mivel régóta ismert, azt mondta, hogy mi leszünk a jövő és ő a részese akar lenni ennek, ezért csatlakozott hozzánk.”

Amikor arról kérdezték Lawrence Strollt, mik a céljai a 2023-as évad további részére, így fogalmazott: „Nem szeretek célokat kitűzni, a legjobbunkat próbáljuk nyújtani. Úgy gondolom, megmutattuk, mire vagyunk képesek. Természetesen mint mindenki más, mi is fejleszteni fogunk a szezon során, szóval ez még csak a kezdeti állapota az autónak. Egyre jobb lesz, ahogy haladunk a CFD- és szélcsatornás tesztelésekkel. Nem akarom célt megfogalmazni a helyezést illetően, de egyértelműen remekül kezdtük az idényt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: