DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton a futamra állította a Mercedest, Wolff a nyolcadik vb-címről beszél

A harmadik edzéshez képest visszalépés volt az időmérő, de a vasárnapot várja igazán a hétszeres bajnok. Csapatfőnöke szerint nem lett nevetséges a Mercedes szombati produkciójával.

A bahreini tesztelés után a Mercedes vezethetőségi problémáival volt tele a sajtó, valamint a szezonnyitó pénteki szabadedzései sem alakultak ígéretesen az istálló számára. Ehhez képest szombaton előrelépett az istálló, Lewis Hamilton második lett az utolsó szabadedzésen, George Russell második a Q1-ben és harmadik a Q2-ben. A csapat azonban végül a Red Bull és Ferrari négyese, valamint Fernando Alonso Aston Martinja mögött végzett hatodik és hetedik hellyel, hat tizedmásodpercre a pole-pozíciót érő eredménytől.

Hamilton a futamra készül a beállításokkal

A két Mercedes közül Lewis Hamilton végzett a hátsóbb pozícióban, a brit azonban a pénteki edzésekhez képest történt javulással összpontosít: szerinte egyértelmű előrelépés történt, ami vasárnap még nyilvánvalóbbá válhat.

„Reggel még úgy keltem, hogy ennél sokkal hátrébb leszünk, szóval még a Q3-ba jutás is nagyszerű hír volt. Előrelépést tettünk ma, az autó sokkal élettelibbnek érződött délelőtt, aztán hirtelen egészen más helyen találtuk magunkat, mint az előző nap. Utána jött az időmérő, ahol nem éreztem ugyanolyannak az autómat, inkább közepesnek” – nyilatkozta a helyszíni riportereknek Hamilton, aki a harmadik szabadedzés után többet várt.



„A beállításom iránya alapján azt remélem, holnap jobban fog működni, mivel elsősorban a futamra összpontosítottam vele. Éppen ezért nehezített kicsit az időmérőn. Nem áll előttünk egy megmászhatatlan hegy, ami pozitívum. Tudom, hogy a gyárban mindenki keményen dolgozott. A hátrány egyértelműen behozható, most összpontosítanunk kell és úgy hajtanunk, mint korábban soha” – nyilatkozta a brit.

A koncepcióról és Hamilton nyolcadik vb-címéről is beszélt Wolff

„Nem nevetséges ez a különbség, figyelembe véve, hogy csak egy abroncsunk maradt a végére, mindenesetre nem ebben a pozícióban akarunk lenni” – mondta Toto Wolff. „Egyiküknek sem volt tiszta köre, de ez nem változtatott volna a lényegen. Talán Alonsót megelőzhettük volna mindkét autóval, de itt állunk most.”

A Mercedes autóbemutatója óta kérdés, jó döntés volt-e, hogy a csapat kitartott szűk oldaldobozos tavalyi koncepciója mellett. A csapatfőnök erre is kitért: „Folytatjuk a koncepció fejlesztését és azt gondoljuk, végül a pole-pozícióért küzdhetünk, nem úgy, ahogyan ma történt. A különbség ekkora, ennyi időt (hat tizedmásodperc) vagy még többet kell találnunk, hogy nyerjünk.”

Szokatlan téma egy időmérős értékelésben, de Toto Wolff kitért arra is, a csapat küzdeni fog azért, hogy Lewis Hamilton végül megnyerje nyolcadik világbajnoki címét. Az osztrák azzal kezdte eszmefuttatását, hogy a teljes mérnöki stáb kiáll a koncepció mellett, ahogyan Hamilton is támogatja azt. Így folytatta:

„Meg fogjuk szerezni a nyolcadikját. Alonsóhoz képest még négy év van benne minimum, tehát időnk van, csak a feladatot kell elvégeznünk. Ha körbe kell tolnom a pályán, hogy megnyerje a nyolcadikat, meg fogom tenni, megteszek mindent, amire szükség van” – jelentette ki Wolff.

***

Az új F1-es szezonra szerkesztőségünk is ráncfelvarrással készült: a minőséget és a hitelességet célzó tartalmakkal, újításokkal vágunk neki a 2023-as idénynek. Hogy mik ezek? Olvasd el ebben a cikkben, és tarts velünk idén is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: