DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Hill: A Mercedes teljesítményétől függhet Hamilton új szerződése

Az F1 1996-os világbajnoka a jelek alapján arra következtet, hogy Lewis Hamilton a Mercedes idei formája alapján hozhat döntést a szerződéshosszabbításról.

Január 7-én immár 38. születésnapját ünnepelte Lewis Hamilton, a hétszeres világbajnok életkorából adódóan pedig egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy mikor akasztja szögre a bukósisakot. A Mercedes világsztárja a számok és statisztikák alapján kétségkívül F1-es pályafutásának legrosszabb idényén van túl, hiszen csupán a hatodik helyen végzett az egyéni bajnokságban, miközben 2007-es debütálása először nem tudott futamot nyerni. A brit saját bevallása szerint a rosszul sikerült 2022-es évet követően minden eddiginél éhesebb a sikerre, jövőjét pedig egyértelműen a csillagosok kötelékében képzeli el, ám mindeddig nem történt hivatalos bejelentés az ügyben, amit többen is jelzésértékűnek tekintenek.



Közéjük tartozik Damon Hill is, aki a The Telegraph című lapban vezetett rovatában elmélkedett Hamilton helyzetéről. „Lewis 38 évesen már nyilvánvalóan benne jár a korban, de továbbra is ugyanolyan gyors és fitt, mint korábban. A versenyzők életmódjából fakadóan, valamint a kormányrásegítés korszakában nem látom fizikai akadályát annak, hogy a 40-es éveiben is ugyanezen a szinten folytassa, erre Fernando lehet az élő példa. A kérdés sokkal inkább az, hogy mi motiválja őt. A nyolcadik bajnoki cím? Visszavonul, ha sikerül megszereznie? Vagy egyszerűen csak élvezetből csinálja? Én személy szerint nem tudom őt elképzelni néhány dobogóért körözni, ahogy azt Fernando kénytelen tenni” – magyarázta az 1996-os világbajnok.

 

Hamilton szándékosan vár a szerződéshosszabbítással?

A Hill által emlegetett nyolcadik vb-cím – amellyel a Mercedes versenyzője a bajnoki címek tekintetében is minden idők legeredményesebb F1-es pilótájává válna – az utolsó pillanatban emlékezetes körülmények között csúszott Hamilton kezei közül a 2021-es Abu Dhabi szezonzárón, a revansra pedig a tavalyi W13-as konstrukció betegségei miatt nem volt lehetősége, idén azonban nem titkolt célja, hogy újra megnehezítse Max Verstappen dolgát. Hamilton képességeit természetesen senkinek nem kell bemutatni, az azonban kérdéses, hogy a Mercedes idei négykerekűje mire lesz képes, a csillagosok ugyanis felemás tesztsorozatot tudhatnak maguk mögött, ami alapján úgy tűnik, hogy a W14-es egyelőre nem hozta el a várt áttörést, ennek pedig komoly szerepe lehet a hétszeres világbajnok és a Mercedes közötti tárgyalások során – véli Hill.

Váratlan problémák sújtották a W14-es bahreini tesztjét

„A szezon végén lejár a szerződése, a következő lépése pedig érdekesnek ígérkezik. A Mercedes és ő is azt állítják, hogy folytatni szeretné, ám kevesebb, mint egy héttel a szezonnyitó előtt még semmit sem jelentettek be. Adódik tehát a kérdés: miért nem?  Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az új kontraktus megkötése előtt megvárják, mennyire lesz versenyképes az új autó. Ha 2023-at is nagy hátrányban kezdik, akkor talán Lewis kevésbé szeretne hosszú távú szerződést aláírni. Persze az is lehet, hogy a csapat húzza az időt, Lewis ugyanis nem olcsó mulatság. Természetesen sokat ad a Mercedesnek, de sokba is kerül nekik, George Russell személyében pedig van egy olyan fiatal versenyzőjük, aki a megfelelő autóval képes lehet megszerezni a bajnoki címet. Ezekre a kérdésekre csak a csapat és Lewis tudna válaszolni, de az biztos, hogy kritikus pillanatok ezek a sportág egyik legnagyobbjának karrierjében” – zárta gondolatait Hill.

Hamilton a 11. szezonjára készül a Mercedes kötelékében, így nehéz lenne őt elképzelni más csapat színeiben, emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a Ferrarinál Charles Leclerc és Carlos Sainz szerződése is 2024 végén jár le, a 2021-es szezont követően pedig csodaszámba menne, ha a brit Max Verstappen csapattársává avanzsálna a Red Bullnál, a többi istálló pedig a dolgok jelenlegi állása szerint nem tudna többet nyújtani számára, mint a Mercedes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: