DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Nincsenek csodák az F1-ben” – hűti a kedélyeket az Aston Martin

A legtöbben a középmezőny élére várják az Aston Martint a teszt alapján, F1-es csapatfőnökük, Mike Krack azonban visszafogottan értékelt.

A középmezőnyből egyértelműen az Aston Martin szúrt szemet a legtöbbeknek a bahreini Formula-1-es teszten: a riválisok nagy része arra számít, hogy az AMR23-as lehet a három élgárda mögötti negyedik erő – sőt, egy mérnök szerint a kalkulációik alapján akár a Mercedesre és a Ferrari is fenyegetést jelenthetnek.

Az Astonnál azonban jóval visszafogottabbak a nyilatkozatok: a frissen leigazolt kétszeres F1-es világbajnok, Fernando Alonso arra utalt, hogy beletelik némi időbe, amíg az új csomagot finomhangolják, s maga Mike Krack csapatfőnök is óvatosságra intett:

„Rendkívül nehéz egy ilyen teszt alapján pontos ítéletet mondani. Tavaly sorban a negyedik, negyedik és tizedik helyeken végeztünk a három nap során, és most is hasonló volt a helyzet, a nagydíjhétvégén pedig már a Q1-ben kiestünk. Ezt csak azért mondom, hogy lássuk, egy ilyen teszt mennyi útmutatást ad arról, hogy hol is állunk” – idézi szavait a RacingNews365.com szakoldal.

f1-alonso-aston-teszt-bahrein



A gyorskörök mellett az autó stabil mozgását és az Alonso által a C1-es gumikon teljesített hosszú etapon mutatott tempót emelték ki mint bizakodásra okot adó jelet, Krack azonban ez utóbbit is igyekezett kontextusba helyezni:

„A versenyszimuláció egyértelműen nem volt rossz, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nagyon jó állapotban volt a pálya. Alaposan felgumizódott az aszfalt, mivel sok más csapat a lágy abroncsot is használta, ez pedig segít egy versenyszimuláció során. Jó érzés erős hosszú etapokat teljesíteni, de megfelelően kontextusba kell helyezni, és nem szabad elkezdeni álmodozni. Azt hiszem, Fernando mondta korábban, hogy nincsenek csodák az F1-ben.”

 

Nem változtak az F1-es célok

Az Aston Martin csapatfőnöke egyelőre a biztatóan alakuló háromnapos bahreini gyakorlás ellenére is „csak” annyit tűzött ki célul az istálló elé, hogy folyamatosan fejlődjenek:

„Nyilvánvaló, hogy nem veszíthetjük szem elől a céljainkat. Az volt a célunk, hogy előrelépjünk az autó teljesítményét illetően a csapatban, és továbbra is ez a célunk. Látható egy olyan trend, hogy ha valaki azt mondja, hogy „ők jók”, akkor a következő azt, hogy „nagyon jók” – mint amikor az iskolában megy körbe a szóbeszéd. De két lábbal kell a földön állnunk. Mindig magasak a várakozásaink, és az év ezen pontján mindenki szeretne jól teljesíteni. Realisták vagyunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: