DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Reagált a Red Bull az AlphaTauri eladásáról szóló hírekre

Helmut Marko kijelentette: része a filozófiájuknak a második F1-es csapat – de hozzátette: a kilencedik hely nem megfelelő, és a döntés a részvényeseké.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Auto Motor und Sport szombaton szellőztette meg azt az értesülését, miszerint a Red Bull fontolóra veheti, hogy vagy átköltözteti az Egyesült Királyságba az AlphaTaurit, vagy egyszerűen túlad rajta. A német szaklap információi szerint három érdeklődő már lenne is az energiaitalosok második számú alakulatára, amelynek eladása a tavalyi eredménytelenség – mindössze kilencedik helyen végeztek a konstruktőrök között – kapcsán merülhetett fel, amely miatt a faenzai középcsapat még többe is kerül a Red Bullnak, mint a vb-címvédő anyacsapat.

A Red Bull a RaceFans.net szaklap megkeresésére csupán egy rövid közleményben reagált a pletykákra, amelyben tulajdonképpen cáfolták az értesüléseket:

f1-alphatauri-bahrein-teszt



„Nincs tervben a jelenlegi felállás megváltoztatása. A Red Bull Technology látja el alkatrészekkel az AlphaTaurit, a Red Bull Powertrains pedig együtt dolgozik a csapataival” – tették hozzá.

 

Marko szerint a részvényeseké a döntés

Az ügyben  a Sky Germany megszólaltatta a Red Bull F1-es tanácsadóját, Helmut Markót is, aki azonban szintén nem volt túl bőbeszédű – igaz, arra egyértelmű utalást tett, hogy nem elégedettek az AlphaTauri tavalyi produkciójával:

„Általában véve nem szoktunk pletykákat kommentálni. Érthető, hogy az AlphaTauri nem lehet elégedett azzal a konstruktőri kilencedik hellyel, amit tavaly elért. De egy ilyen döntés teljes mértékben a részvényeseken múlik. Ezek olyan pletykák, amelyeket nem fogunk részleteiben kommentálni.”

Az esetleges átköltöztetésre így reagált Marko: „Mindig gondolkodunk azon, hogyan lehetne fokozni a hatékonyságot. Ha az egyik csapatod világbajnokságot nyer, míg a másik a kilencedik hely körül végez, akkor nem igazán működik jól a szinergia. Összességében az eredmény nem kielégítő. Üzletemberekként a részvényeseink a megfelelő döntést fogják meghozni.”

A Red Bull 2006 előtt vásárolta fel a Minardit, amellyel közel másfél évtizeden át Toro Rosso néven versenyeztek, majd 2020-tól nevezték át AlphaTaurivá az istállót. Az alakulat kulcsszerepet játszott az energiaiatlosok utánpótlás-nevelésében, s Marko szerint ez továbbra is így van: „Része a filozófiánknak. Vettel és Verstappen egyaránt az AlphaTaurin [akkor még Toro Rossón – szerk.] keresztül érkezett meg. De ha a csapat nem teljesít megfelelően, az nem segít” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: