DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Ő is ünnepelte a negyedik helyet” – válaszolt az Alpine-főnök Alonso beszólására

A negyedik helyre vonatkozó megjegyzés után Otmar Szafnauer azért visszaadta a kölcsönt: akkor lesz kíváncsi az Aston Martinra, ha nem a Mercedest és a Red Bullt másolják.

„Talán még nem tapasztalták meg korábban, milyen érzés nyerni, bajnoki címért, győzelmekért, dobogókért küzdeni, mégis szentül hiszik, hogy képesek lehetnek rá. Ebben különbözik az Aston Martin azoktól a csapatoktól, amiknél mostanában megfordultam, mert ők kényelmesen érezték magukat attól, hogy korábban már sikeresek voltak, most pedig egy negyedik vagy egy hetedik helyet is képesek megünnepelni” – ezt mondta Fernando Alonso az Aston Martin hétfői bemutatóján: nem állta meg, hogy miközben új csapatát dicséri, előző munkaadójának, az Alpine-nak odaszúrjon.

A kétszeres világbajnok spanyol 2021 elején az enstone-i csapat újbóli fellendítése érdekében csatlakozott, de az Alpine fejlődése lassú: a szóban forgó évben ötödik, tavaly negyedik lett a vb-összetettben, az istálló 100 versenyes győzelmi tervben gondolkodik, amelyből 78 még visszavan. Az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer nem emlékszik rá, hogy Alonsónak problémája lett volna annak idején a negyedik hely megünneplésével.

„Úgy rémlik, mikor negyedikként végeztünk, ő is ugyanolyan boldog volt, mint bárki más a csapatban” – mondta az Alpine bemutatójával egybekötött sajtótájékoztatón Szafnauer, mikor exversenyzőjéről kérdezték. „Előtte évben ötödikek lettünk, ezért a negyedik hely elérése volt az ambíciónk, ami eleve nem könnyű. A McLarent kellett legyőznünk. Voltam Wokingban, van egy óriási trófeaszekrényük, nem könnyű legyőzni őket.”



„Szerintem meg kell ünnepelni az ilyen sikereket. Ha negyedik helyen akartunk végezni ötödik helyett, és sikerült is, akkor nem szégyen megünnepelni. Ha jövőre sikerül közelebb kerülni a harmadik helyhez, azt is meg fogom ünnepelni, mert ez azt jelenti, hogy fejlődünk.”

Jövőre lesz kíváncsi az Aston Martinra

Arra a kérdésre, Alonso új csapata – amely ironikus módon Szafnauer korábbi istállója – rivális lesz-e a következő évben, így felelt: „Mivel minden viszonylagos, ezt nagyon nehéz megmondani, de hamarosan, három hét múlva kiderül. Az biztos, hogy komoly igazolásokra tettek szert és értékes tudás érkezik hozzájuk más csapatoktól” – beszélt az Aston Martin bővüléséről: nagyszabású építkezés zajlik a főhadiszálláson és a létszámban is.

„De számomra az igazi tesztjük nem a 23-as, hanem a 24-es év lesz, amikor saját ötletekkel kell előállni, nem a Red Bulltól vagy a Mercedestől hozottakkal. Más ötleteit fel lehet tenni az autóra, de azután magadnak kell továbbgondolnod őket. A szememben ez lesz az igazi próba” – emlékeztetett arra, hogy egy 800 fős csapat már nem teheti meg, hogy egyszerűen lemásolja a világbajnok megoldásait, ahogyan az Aston Martin tavaly tette a Red Bullt idéző fejlesztési csomaggal, vagy pár évvel korábban (pont Szafnauer alatt) a „rózsaszín Mercedesszel”.

Arra a kérdésre, az Alpine-t az Aston Martin és McLaren megelőzése motiválja-e Alonso és Oscar Piastri elvesztése miatt, a csapatfőnök így válaszolt: „Nem egy-két csapat legyőzésére kell koncentrálni. Meg kell próbálnunk az összest legyőzni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: