DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ezt mondja Ocon és Gasly az új Alpine-ról

Az A523 csak csütörtök este mutatkozik meg a nagyközönségnek, de már hétfőn megtette első köreit – a francia pilótapáros pedig röviden értékelt is.

Általában bemutatót szokás először tartani, majd pár nappal később – vagy akár aznap, ahogy a Ferrari és a Mercedes tette – megjáratni az új autót, az Alpine azonban egyedi forgatókönyv szerint járt el. A hivatalos bemutatóra ma este kerül sor Londonban, az első köröket azonban már hétfőn teljesítették Silverstone-ban. A csapat egy távoli, sötét képet mutatott be az autóról (valószínűleg este látunk többet a filmnapon készült felvételekből), viszont egy-egy kommentárt is kiadott a versenyzőktől.

„Csak akkor derül ki, mennyire hiányzott, mikor újra pályára mész egy Formula-1-es autóval!” – mondta Esteban Ocon, aki a csapat rangidőseként először gurult ki. „Megtiszteltetés volt az A523-at vezetni és első kézből megtapasztalni a sok kemény munkát és fejlesztést, amelyet erre az autóra fordítottunk. Nagy köszönet jár a Viryben és Enstone-ban dolgozóknak ezért a mérföldkőért, és hogy először láthattuk pályán az autót. Az első kör mindig emlékezetes, örülök, hogy simán alakult. Az A523-at a csütörtöki eseményen mutatjuk meg a nagyvilágnak, jövő héten pedig pályán is látjuk.”



A két versenyző 17 kört tett meg az új versenygéppel, hogy a filmforgatási napon engedélyezett 100 kilométeres távon belül maradnak. Az új igazolás Pierre Gasly elhintett egy félmondatot arról is, kedvező volt első benyomása a versenygép vezetéséről.

„Fantasztikus érzés újra vezetni, főleg az új, alpine-os színekben. A mai nap arról szólt, hogy kezdeti érzetet kapjunk az autóról, ez az érzet pedig jó volt a körök során. Tudom, hogy a csapatban mindenki fáradhatatlanul dolgozott az autón a tél folyamán, büszke pillanat volt ma vezetni, és látni mindenki arcát a garázsban. Alig várom a csütörtöki bemutatót, és hogy a teszten még többet tanuljunk az autóról” – nyilatkozta Gasly.

Problémamentes volt a bejáratás

A versenyzőknél informatívabb a műszaki igazgató, Matt Harman nyilatkozata: a szakember kiemelte, nem volt fennakadás Silverstone-ben – nem úgy, mint az állítólag motorhiba miatt megcsúszó Mercedesnél.

„Elégedett vagyok, hogy a nap ilyen simán alakult”  – fogalmazta meg Harman. Elmagyarázta, Oconnak jutott a rendszerellenőrzés és a szokásos installáció. „Utána Pierre következett az autóban délután, először az A523-ban, és nyolc stabil kört teljesített, melyek során kezdeti érzést kapott az új környezetben. Ezek a napok korlátozottak és nem reprezentatívak, de egyértelműen kiváló napunk volt.”

Az Alpine az utolsó csapat, amely megtartja bemutatóját: a ma este 21 órakor kezdődő esemény itt lesz követhető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: