DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ismét feketébe borult a Mercedes: itt a W14

A sorban utolsó előttiként rántották le a leplet a nyolcszoros konstruktőri világbajnok istálló új F1-es gépéről, a W14-esről, amely egy év után ismét feketében pompázik.

A Ferrari parádés keddi prezentációja után már csak két Formula-1-es istálló volt adós a maga bemutatójával: közülük a Mercedes szerdán délelőtt tartotta az eseményt Silverstone-ban. A csapat változatlan felállással vág neki 2023-nak: Toto Wolff irányítása alatt ismét a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton és az alakulatnál második évére készülő George Russell fogja nyomni a gázt.

Ők hárman a tartalék- és tesztversenyzőnek igazolt Mick Schumacherrel együtt jelen is voltak természetesen a színpadon: többek között a 2022-es esztendő nehézségeiről és az idei szezon kihívásairól beszéltek. Az is kiderült, hogy az esemény után be is járatják a silverstone-i pályán az új autót.

Az esemény fő mozzanata persze magának a W14-esnek a leleplezése volt: előzetesen még a színvilág is lázban tarthatta a rajongókat, mivel nem sokkal a bemutató előtt egy állítólag kiszivárgott fotón fekete autót láthattunk. Mint kiderült, ez igaznak bizonyult: valóban visszatért a fekete dizájn, amelyet 2020-ban és 2021-ben használt a Mercedes. Ennek Wolff elmondása szerint elsősorban a súlycsökkentés volt a fő mozgatórúgója (ahogy azt a többi istállónál is láthatjuk trendként, hogy egyre több a karbonfekete rész a dizájnban): az autó nagy része nem is feketére festett, hanem festetlen karbon.

A műszaki megoldások terén pedig a legfontosabb, hogy nem hagyták el a zéró oldaldobozos alapkoncepciót, csak módosítottak rajta, továbbra is roppant karcsú az autó oldalszekrénye.

A Mercedes tavaly nyolcévnyi sikersorozat után visszacsúszott a konstruktőri harmadik helyre: a W13-as szenvedett talán a leginkább a mezőnyből a delfinezéssel, így az idény első fele főként a problémák megoldásáról szólt. Később aztán magára talált az alakulat, Brazíliában pedig egy győzelmet is behúztak Russell révén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: