DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Alonso: Hiszem, hogy az Astonnal újra nyerhetek

Az Aston Martinhoz szerződő Fernando Alonso úgy érzi, hogy egy ígéretes és energiával teli közegbe került új csapatánál. Hiszi, hogy velük újra győzhet!

Bemutatta 2023-as autóját hetedik csapatként az Aston Martin is,amit viszont talán ennél is jobban vártak az F1-rajongók, az az, hogy végre hallhassák Fernando Alonsót új csapatáról nyilatkozni. A spanyol kétéves hiátust követően egykori sikerei helyszínén, az Alpine-nal tért vissza a száguldó cirkuszba, a 2023-as szezont azonban már az Aston Martin színeiben kezdi meg.

Az újdonság varázsa

„Izgalmas időszak vár a csapatra, sok dolog hat most ránk az újdonság erejével. Rengeteg új dolgozó érkezett az irodába, a gyárba és egy új versenyző is érkezett” – kacagott fel a spanyol. „Készen lesz pár hónapon belül az új gyár is, szóval új energia lengi körül az egész csapatot.”

„Rengeteg munkánk van ebben az autóban, és már alig várom a szezonnyitót Bahreinben, ahogy itt mindenki más is. Ez a csapat mindig is kihozta a legtöbbet a lehetőségeiből” – folytatta Alonso a bemutatót követő sajtótájékoztatón, melyre a Formula.hu is hivatalos volt.

„Az elmúlt években nagyjából duplájára nőtt az itt dolgozók létszáma, így egy komoly és ambiciózus projektet álmodtak meg, hosszabb távon gondolkodva. Ezek a befektetések már az új autón is szemmel láthatóak. Bár nem tölthetünk annyi időt a volán mögött, amennyit szeretnénk, de a bejáratáson és a teszten próbálom majd a lehető legjobb visszajelzést adni a mérnököknek, hogy minél előrébb segítsem a csapatot.”

Csapattársa a tulajdonos fia, Lance Stroll lesz, aki komolyabb célokat fogalmazott meg az idei évre, ugyanakkor Alonso tudja, hogy nem szabad teljesíthetetlen elvárásokat támasztaniuk saját magukkal szemben.

f1-alonso-aston-2023-1



„2020-ban komoly pontokért küzdöttünk, összejött néhány dobogó, egy győzelem és egy pole-pozíció is a csapatnak, ha idén valami hasonlóért küzdhetnénk, visszakerülnénk ebbe a pozícióba, az alighanem elégedettséggel töltene el mindannyiunkat, és ez is kell, hogy legyen a célunk” – fogalmazott Stroll.

„Egyetértek Lance-szel, de két lábbal a földön kell állnunk. A Formula-1-ben nincsenek csodák, mindössze pár hónappal vagyunk a tavalyi szezonzáró után, ahol tetemes volt a hátránya a csapatnak. Meg kell vetnünk a lábunkat a középmezőnyben és közelebb kell férkőznünk a három topcsapathoz. A tavalyi autóval voltak nehézségek, meg kell győződnünk arról, hogy az AMR23 egy olyan koncepció, amelyre tervezhetjük a közeljövő autóit is” – mondta a spanyol.

Alonso még mindig éhes a sikerre

A kétszeres F1-es világbajnok versenyző a 2013-as Spanyol Nagydíjon aratta eddigi utolsó sikerét a száguldó cirkuszban, de még mindig hisz abban, hogy összejöhet számára a 33. futamgyőzelem. „Hiszek benne, hogy ezzel a csapattal újra futamot nyerhetek! Ha nem is idén – hogy őszinte legyek -, hiszen amint mondtam, a földön kell maradnunk. Ha bárkinek azt mondanám, hogy idén győzelmekért fogunk harcolni, akkor hazudnék, ugyanakkor ha összejönnek a pályán a dolgok, változó időjárási körülmények lesznek, akkor nem fogjuk veszni hagyni azt a lehetőséget. Eleinte nehéz versenyekre számítok, azonban a szezon második felében élhetünk egy-egy ilyen lehetőséggel.”

Új csapattársáról is ejtett néhány szót a spanyol, aki a csapat tulajdonosának, Lawrence Strollnak a fia: „Elég régóta vagyok már a Formula-1-ben ahhoz, hogy tudjam, miként mennek errefelé a dolgok. Tisztában vagyok vele, hogy ez valószínűleg az utolsó csapatom az F1-ben, Strollékat pedig már a ferraris idők óta ismerem, mikor 2012-ben még a Ferrari-akadémia tagja volt. Tizenegy éve ismerjük egymást, most pedig egy nagyszerű lehetőség áll előttünk, hogy együtt dolgozzunk és előbbre vigyük a csapatot. Ha egy napon az Aston Martin fogja dominálni az F1-et, és hozzásegíthetem a mellettem ülő srácot, hogy bajnoki címekért küzdjön, akkor büszkén fogok visszaemlékezni erre az időszakra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: