DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Lewis az átlagnál jobban kezeli a vereséget”

A Mercedes F1-es mérnökigazgatója szerint a hétszeres világbajnok kiválóan tud építkezni a vereségekből, hogy aztán még erősebben vágjon vissza.

Andrew Shovlin, a Mercedes Formula-1-es alakulatának mérnökigazgatója tíz éve, a pilóta 2013-as átigazolása óta dolgozik Lewis Hamiltonnal. Ez idő alatt összesen hat világbajnoki címet gyűjtött a versenyző, viszont érték azért kellemetlen vereségek is őt – a küszködősebb tavalyi esztendőn kívül is –, amikor 2016-ban a csapattárs Nico Rosberg halászta el előle a címet, míg 2021-ben a szezonzáró utolsó körében, a versenyigazgató szabályokkal ellentétes döntésének is köszönhetően bukta el a végső sikert Max Verstappennel szemben.

Utóbbi esetén Hamilton több hónapra eltűnt a nyilvánosság elől, ám Shovlin állítja: a hétszeres világbajnok valójában nagyon is jól tudja kezelni a vereségeket, legalábbis még erősebbé válik utánuk.

f1-hamilton-mercedes-abudhabi-2022



„Nem kérhető Lewistól, hogy legyen boldog, amikor elveszített egy versenyt: nem így működik” – nyilatkozta a szakember a BBC-nek. „De elég jól dolgozza fel a vereségét, ha azt nézzük, hogyan tud visszavágni és megnyerni a következő futamot. Igazából jobban kezeli a vereséget, mint a legtöbb versenyző, akit láttam, mert nagyon szorgalmasan megy végig azon a munkán, hogy megértse, mit kell jobban csinálnia, hol szalasztotta el a lehetőségeket. Nem élvezi, de a lényeg a következő verseny eredménye, nem pedig az, hogy mosolyog-e vagy szép interjút ad-e.”

 

Miért nehezen legyőzhető Hamilton?

Shovlin az interjúban arról is beszélt, mi az a tulajdonsága Hamiltonnak, amiért a kihívóknak rendkívül nehéz őt legyőzniük:

„Lewis bőséggel rendelkezik természetadta tehetséggel, de a munkamorálja és a folyamatos fejlődésre való hajlama az, hogy mozgó célpontot jelent azoknak a pilótáknak, akik le akarják őt győzni. Lewisnál manapság rendkívül ritka, hogy rossz napot fog ki, és akkor is van olyan jó, mint bárki más. Ez juttatta arra a szintre, ahol most jár. Ez a kiegyensúlyozottság. Amikor pedig a legjobbját nyújtja, az egészen fenomenális szint.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: