DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Montoya: Ki a fene hozza ezeket a döntéseket a Ferrarinál?

A korábbi F1-es pilóta értetlenül áll a Ferrari sorozatos stratégiai hibái előtt, bár szerinte a Red Bull mellett egyébként is mindenki butának tűnik.

A Ferrari nagy reményekkel érkezhetett meg Imolába tavaly áprilisban, a szezon első három hétvégéjén ugyanis kétszer is Charles Leclerc-t intette le elsőként a kockás zászló, Maranellóban úgy tűnt tehát, hogy az F1-75-ös konstrukcióval végre a bajnoki címért harcolhatnak majd, 2018 óta először. A vörösök idénye azonban totálisan félresiklott, ebben pedig jelentős szerepet játszottak a csapat érthetetlen stratégiai bakijai, amelyek többek között Monacóban, Magyarországon és Brazíliában is felütötték a fejüket a Ferrari háza táján. A 2023-as évad kezdete előtt Charles Leclerc és Carlos Sainz is egyértelműen javulást várnak a Scuderiától ezen a téren, így vélhetően ez lesz az újdonsült csapatfőnök, Frederic Vasseur egyik legfontosabb feladata.

A kolumbiai fenegyerek, az F1-ben 94 futamon hét győzelmet is arató Juan Pablo Montoya a Motorsport.com holland kiadásának adott interjújában szintén értetlenségét fejezte ki a Ferrari sorozatos hibáival kapcsolatban. „Amikor a Ferrari bokszkiállásait és stratégiáit látom, akkor mindig azt kérdezem magamtól, hogy „ki a fene hozza ezeket a döntéseket”? Fáj ezt mondanom, mert tisztában vagyok vele, hogy mennyire nehéz ekkora nyomás alatt döntéseket hozni. Mindazonáltal ha a stratégiáért felelős személy folyamatosan rossz lóra tesz, akkor egy idő után fel kell ismerned, hogy másvalakire van szükséged. Viszont ha a megfelelő ember van ebben a pozícióban, akkor pedig nagyobb támogatást kellene nyújtani neki a munkája során. Akárhogy is legyen, valaminek történnie kell, mert túl sokszor hibáznak” – magyarázta Montoya.

„A Red Bull mellett mindenki butának tűnik”



Montoya meglátása szerint a nagy rivális Red Bull ezen a téren mutatott kiválósága csak még rosszabb fényben tünteti fel a Ferrari taktikai hibáit. „Tudják, mi a probléma? Az, hogy a Red Bull stratégiailag olyan erős, hogy mellettük mindenki más butának tűnik. Nem arról van szó, hogy a többieknek fogalma sincs arról, mit csinálnak, hanem egyszerűen a Red Bull ennyire jó a megfelelő stratégia kialakításában és sikeres végrehajtásában. Még ha néha rossz döntéseket is hoznak, akkor is tudják, hogyan fordítsák az előnyükre a helyzetet” – zárta a Williams és a McLaren korábbi versenyzője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: