DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettel: Sokat tanultam az Astonnál

Négy világbajnoki címe után új oldaláról ismerhette meg az F1-et Sebastian Vettel, aki sok mindent átértékelt utolsó két szezonjában a mezőny hátsó felében csatározó Aston Martinnál.

A 2022-es szezon végén visszavonuló Sebastian Vettel a Red Bullnál eltöltött sikeres évek, valamint a Ferrarival az élmezőnyben való csatázás után hirtelen a mezőny végén találta magát, amikor 2021-ben megkezdte első szezonját az Aston Martinnal. Noha néhány meglepően erős eredmény becsúszott a brit istállónál eltöltött két év alatt, köztük a bakui és a Hungaroringen megszerzett, később pedig a pályán kívül elveszített második hely, mégis összességében távolról kellett figyelnie a négyszeres világbajnoknak az élmezőny csatározásait. Vettel a Beyond The Grid podcast adásában arról beszélt, hogyan élte meg a különböző erőviszonyú csapatok közti váltást.

„Nem hinném, hogy az első hat F1-es évemben elért sikerek irreális elvárásokat állítottak volna velem szemben. Az is érthető – különösen a 2010 és 2013 közötti sikerek, valamint a 2014-es lyuk után, amikor egy futamot sem nyertem –, hogy örültem, amikor pár futam után visszatérhettem a dobogóra, hiszen rég nem álltam ott. Ez természetes, megváltozik a felfogásod. Ha az élmezőnyben futamokat nyersz, és utána második-harmadik helyeket szerzel, persze, hogy csalódott leszel a teljesítményeddel” – mondta a német pilóta.



Vettel nem titkoltan azzal a célkitűzéssel igazolt 2014 után a Ferrarihoz, hogy újra világbajnoki címre vezesse a maranellóiakat, a domináló Mercedes ellen azonban nem volt ellenszere csapatának. A hihetetlen mélypontnak számító 2020-as szezon után, amikor Vettel csupán a 13. helyen végzett az összetettben, az újonnan alakuló Aston Martin csapott le a többszörös világbajnokra, ahol viszont szintúgy nem jöttek a várt eredmények.

„A Ferrarival eltöltött éveimben egyszer fent, egyszer lent voltam, de összességében az élmezőnyben tudtam küzdeni. Az utolsó két évem az Aston Martinnál nagyon tanulságos volt, hiszen nem tudtam futamokat nyerni az autó miatt. Ilyen a sport természete, azaz ha a mezőny elejében vagy, ignorálod azt, ami mögötted történik. Ha világ életedben egy versenyképes autóban ültél, nem tudod, mi történik hátul, pedig ugyanannyi erőfeszítést tesznek bele a munkába a pilóták és a csapatok. Ugyanolyan erősen nyomnak, de senki sem említi meg őket, kevésbé fókuszálnak rájuk.”

„Megtanultam, hogy ha nem mennek ilyen jól a dolgok – amik összességében lehet, hogy nem is mentek annyira jól –, teljesen más lett volna a Formula-1-ben eltöltött idő számomra, más elvárásokkal. Minden attól függ, hol vagy a mezőnyön belül. Abban is hiszek, hogy lehetséges felküzdeni magad az élmezőnybe és kiérdemelni ott a helyed. A mezőny hátsó felében vezető srácok sem idióták, ők is futamokat nyernének a megfelelő autóban. Jó lenne, ha a jövőben azt látnánk, hogy szorosabbá válik a sport, és több versenyző tud majd dobogós helyekért és győzelmekért küzdeni” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: