DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Új F1-es csapatok: Legalább 8 szempontot vizsgálnak meg

Tizenegy vagy akár tizenkét csapat is alkothatja a 2025-ös F1-es szezon rajtrácsát – de milyen szempontok szerint választanak a jelentkezők közül?

Április 30-ig nyújthatják be jelentkezésüket az FIA által ma, csütörtökön meghirdetett két hely egyikére a Formula–1-ben csapatot indítani kívánó érdeklődők, míg a döntések határidejeként június végét jelölték meg az illetékesek. A jelentkezést 20 ezer dolláros díj mellett e-mailben tehetik meg az érdeklődők, melyben ki kell térni a nevező mögött álló céggel kapcsolatos adatokra, be kell mutatni a részvényeseket, a tervezett csapat főbb tisztségviselőit, továbbá a pályázat szereplőinek versenyzési, mérnöki, technikai és egyéb releváns tapasztalatait.

2022-france-start



Ha a jelentkezést megfelelőnek találják, elindul a 300 ezer dolláros költséggel járó értékelési eljárás, mely során többek között, de nem kizárólag az alábbi nyolc szempontot fogják megvizsgálni:

1. A csapat technikai háttere és erőforrásai;

2. A csapat alkalmassága a bajnokságban való részvételhez szükséges anyagi források előteremtésére és fenntartására;

3. A csapat alkalmassága arra, hogy megfeleljen az F1 sport-, pénzügyi és technikai szabályzatának;

4. Részletes üzleti terv pénzügyi előrejelzéssel a projekt első 5 évére;

5. A csapat tapasztalata és lehetőségei az autó(sport) területén, beleértve a technikai és versenyzési tapasztalatot, a létesítményeket és felszereltségüket, továbbá a megfelelő alkalmazotti hátteret;

6. A tulajdonosi és irányítási kör tagjainak háttere;

7. Fenntarthatósági, valamint EDI (equality, diversity, inclusion, azaz egyenlőség, sokszínűség, befogadás) szempontoknak való megfelelés;

8. Az FIA értékelése azt illetően, hogy a jelentkező hozzájárul-e a bajnokság értékének és elismertségének növeléséhez.

Mindemellett a kereskedelmi jogok tulajdonosa is további szempontokat támaszthat.

Mint az illetékesek hangsúlyozták, egyáltalán nem ragaszkodnak ahhoz, hogy feltöltsék a mezőnyt, melynek indulói létszámát 2025-ig 12 csapatban maximalizálták, s azt is leszögezték, hogy a meglévő csapatok prioritást élveznek az újakhoz képest – azaz senkitől nem fogják megtagadni a részvétel jogát annak érdekében, hogy másokat helyzetbe hozzanak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: