DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hivatalos bejelentést tett az FIA: így jöhetnek új csapatok az F1-be

Az óriási érdeklődés miatt több feltételnek is meg kell felelnie annak, aki valóban F1-es csapatot szeretne alakítani: az FIA közleményt adott ki az ügyben.

Az elmúlt hetek-hónapok huzavonája után ismét az FIA lépett az esetleges új F1-es csapatok ügyében: mint ismert, a sportág és a nemzetközi szövetség vezetése nem egyformán látja mindezt, és egyre élesebb, jól látható feszültség alakult ki a felek között. 

Most az FIA hivatalos közleményben tudatta, hogy valóban elindít egy eljárást, ami alá bekerül minden olyan érdeklődő, amely szeretne F1-es csapatot alapítani, és azzal beszállni a száguldó cirkuszba.

Mint közölték, minden jelentkető részletes átvizsgáláson esik majd át, amely során több dolgot is kielemeznek.

f1-fia-bensulayem



Egyrészt alaposan átvilágítják, hogy pontosan milyen anyagi háttérrel rendelkezik az esetleges új csapat, illetve különös részletességgel vizsgálják majd a technikai, technológiai hátteret is. Emellett a szakembergárdáról, a tapasztalatról, a valós tudásról is számot kell adni, mindez pedig azért fontos, hogy a döntéshozók lássák: az a bizonyos csapat hosszabb távon, fenntarthatóan tudja üzemeltetni magát az F1-en belül.

Ezen felül a jelentkezőnek arról is részletes beszámolót kell tartania, hogy hogyan tervezi elérni a fenntarthatóságot és a zéró széndioxid-kibocsátást 2030-ig. 

Érdekesség még, hogy minden jelentkezőnek bizonyítania kell, hogy az érkezése jó hatással lenne a közösségre: itt az FIA hangsúlyozta, hogy ezzel biztosítanák, hogy a szövetség és az F1 is elérje a közös célját.

Aki az FIA felé jelzi a csatlakozási szándékát, az a pontos feltételeket, kritériumokat is megtudja az eljárás formai részleteivel együtt.

A RaceFans.net cikke azt is hozzáteszi, hogy legfeljebb 12 csapatból állhat a mezőny, így maximum két új csapat jelentkezését tudják majd elfogadni, de az is elképzelhető, hogy egyik érdeklődőt sem tartják megfelelőnek. A portál szerint az istállók azt is megjelölhetik, hogy 2025-ben, 2026-ban vagy 2027-ben szállnának be az F1-be (2026-ban érkeznek az új motorszabályok).

Az FIA hozzátette: a jelentkezések beadásának várható határideje idén április 30. lesz, míg döntés két hónappal később, június 30-val bezárólag lesz esedékes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: