DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Tost: Mick Schumacher lehetett volna Németország új hőse

Az AlphaTauri csapatfőnöke aggódik az F1 németországi helyzetéért: szerinte Mick Schumacher képes lehetett volna ismét tűzbe hozni a német szurkolókat.

Sebastian Vettel visszavonulásával, valamint Mick Schumacher várható kiszorulásával a 2022-es szezon közben sokáig úgy tűnt, hogy Németország F1-es versenyző nélkül maradhat az idei évadra, a Haas azonban gondoskodott az „utánpótlásról”, a távozó Schumachert ugyanis honfitársa, a rutinos Nico Hülkenberg váltotta az amerikai istállónál. Németország így csupán egyetlen királykategóriás versenyzővel képviselteti magát 2023-ban, miközben az Eifel Nagydíj révén utoljára 2020-ban rendeztek F1-es futamot az országban, hivatalos Német Nagydíjat pedig 2019-ben láthattak utoljára a száguldó cirkusz szerelmesei.

Németországban az elmúlt évtizedben jelentős mértékben hagyott alább az érdeklődés az F1 iránt, a helyzet pedig egészen odáig fajult, hogy a sport közvetítési jogait birtokló Sky Germany képtelen olyan televíziós csatornát találni, amely hajlandó lenne négy versenyt a képernyőjére tűzni, a Skynak ugyanis a jelenleg érvényben lévő szerződése alapján négy futam közvetítési jogait meg kell osztania egy ingyenesen nézhető csatornával.

„Németországnak hősökre van szüksége”



Az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost nemrég elismerte, hogy ő bizony szívesen szerződtette volna a csapatához a 23 éves Schumachert, a ferraris kapcsolat miatt azonban erre nem kerülhetett sor, a német így a Mercedes tartalékpilótájaként lesz részese az F1 körforgásának az idei szezonban. Az osztrák sportvezető Schumacher kiszorulásával aggodalmát fejezte a királykategória németországi helyzetével kapcsolatban, Tost szerint ugyanis Hülkenberg egyedül nem lesz képes lázba hozni az országot. 

„Németországban elromlott valami, ez a futballban is észrevehető. Meggyőződésem, hogy a világbajnokságot jellemző alacsony érdeklődés a válogatott gyenge eredményeivel is összefüggésbe hozható. Ha a döntőig meneteltek volna, akkor valószínűleg a fél ország nyomon követte volna a katari eseményeket” – idézi az AlphaTauri főnökét a PlanetF1. A Nationalelf a 2018-as tornát követően zsinórban másodjára volt kénytelen már a csoportkört követően hazautazni.

A 67 éves Tost arra is magyarázatot adott, miért volt képtelen a Mercedes sikersorozata megfogni az embereket. „Egy dolog biztos: a szurkolóknak hősökre van szüksége, hús-vér emberekre. Annak idején Michael Schumacher győzelmét akartad látni, nem pedig az erőforrásét vagy a Mercedesét. Ahogy ő is megmutatta, csak a hősök képesek feltüzelni az embereket. Ez a hős Mick lehetett volna, de sajnos már nem tagja a királykategóriának, ami nagy kár, mert az emberek csak akkor figyelnek fel rád, ha folyamatosan a középpontban vagy, ezt pedig csak állandó versenyzőként tudod elérni. A lehető leghamarabb vissza kell térnie a rajtrácsra, ami nem lehetetlen, de nem is könnyű. Németországnak szüksége van rá, mert az ő karrierje diktálja az érdeklődést az országban, Nico Hülkenberg ugyanis egyedül képtelen erre” – zárta gondolatmenetét Tost. Hol van már az 1991 és 2016 közötti időszak, amikor a német pilóták összesen 12 világbajnoki címmel örvendeztették meg a szurkolókat?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: