DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Nem engedem elfajulni a rivalizálást – Wolff

A Mercedes F1-es főnöke úgy látja, remek a viszony a pilótái között, de kialakulhat feszültség. Hamiltont Schumacherrel együtt a legjobbnak tartja.

George Russell tavaly érkezett meg Lewis Hamilton mellé a Mercedeshez, s rögtön az első közös idényükben legyőzte őt a legtöbb mutatóban: az ifjabb brit szerezte meg a korábbi évek dominanciája után visszaeső alakulat egyetlen győzelmét, s több pontot is szerzett, mint hétszeres világbajnok honfitársa.

Toto Wolff csapatvezető úgy látja azonban, hogy két pilótája nagyjából egyforma produkciót nyújtott 2022-ben – pedig Hamiltont összességében a sportág történetének másik hétszeres világbajnokával együtt helyezi a legmagasabb polcra:

f1-russell-hamilton-mercedes-2022



„Lewis minden idők legjobb versenyzője a ferraris napjaiban látott Michael Schumacher mellett” – jelentette ki a Mercedes-főnök az Auto Motor und Sportnak adott interjúban. „Úgy látom, Lewis és George azonos szinten voltak 2022-ben. George egy olyan autóból érkezett, amelyet egyértelműen nehéz volt vezetni – és egy olyanba is ült át. Lewis egy tökéletes autóból ült át a W13-asba, úgyhogy alkalmazkodnia kellett hozzá.”

„Voltak versenyeink, amelyen George volt erősebb, és voltak olyanok, amikor Lewis. De itt nem az volt a lényeg, hogy ki szerez több pontot és győzi le a másikat: itt azon volt a hangsúly, hogy együtt olyanná fejlesszük az autót, amellyel nyerni lehet. Mindketten nagyon tisztelik egymást, és mindketten elismerik a másik teljesítményét. Ez egy jó együttállás.”

 

Lesz-e konfliktus Hamilton és Russell között?

Bár eleinte sokan azt várták, hogy a Valtteri Bottasszal töltött nyugodtabb esztendők után Russell és Hamilton között hasonló rivalizálás alakulhat ki, mint anno Nico Rosberggel, erre a Mercedes kevésbé versenyképes volta miatt nem került sor. De elképzelhető, hogy ez változni fog, amennyiben a W14-es jobbnak bizonyul elődjénél, s újra a győzelmek és a vb-cím kerülhet a célkeresztbe – Wolff azonban nem fogja hagyni, hogy elfajuljon a két brit rivalizálása:

„A versenyzők közötti jól működő dinamika attól is függ, a menedzsment milyen kereteket határoz meg nekik a munkához. És attól is, hogyan viselkednek egymással a pilóták tisztelet szempontjából. Úgy vélem, jó a kiindulási alap, mivel mindketten tisztelik egymást – emberként is. Elfogadjuk, hogy kialakulhat rivalizálás a pilótáink között. De ez a rivalizálás sosem fajulhat olyan konfliktussá, amely kárt okoz a csapatnak. Ezt sosem engedném meg – és soha nem is engedtem” – tette hozzá a csapatfőnök, akinek az említett Hamilton–Rosberg viszály kapcsán van tapasztalata arról, milyen az, ha elmérgesedik a csapattársak viszonya.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: