DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Olasz sajtó: Leclerc új szerződése lesz Vasseur egyik prioritása

Az érkező csapatfőnök feladata a hosszabb távú stabilitás biztosítása, Charles Leclerc pedig a Scuderia terveinek egyik pillére.

A Ferrarihoz jelenleg mindkét versenyzőt 2024 végéig köti szerződés: Carlos Sainz 2022 tavaszán hosszabbította meg kétéves eredeti megállapodását még két évvel, Charles Leclerc viszont még első ferraris szezonja után, 2019 decemberében kötelezte el magát a következő öt szezonra – ilyen hosszú időtartamú szerződést korábban még sosem kötött a Scuderia.

Az akkor rendkívül távolinak tűnő 2024 azonban vészesen közeleg, a Ferrarinak pedig fontos Leclerc megtartása, hiszen az új csapatfőnök, a pilótával korábban Sauber és ART csapatoknál már együtt dolgozó Frederic Vasseur a várakozások szerint a monacói köré akarja építeni az istállót a következő években. Az olasz Motorsport.com arról ír, hogy a csapatváltás kockázata nem jelentős, hiszen Leclerc számos alkalommal kijelentette már, a Ferrarival akarja elérni legjelentősebb sikereit.



Ott van azonban az a csekély lehetőség, hogy a Mercedes elorozza a versenyzőt, ha Lewis Hamilton a 2024-es szezon végén a visszavonulás mellett dönt. A lap szerint a váltás esélye minimális, ha Leclerc bajnoki küzdelemre alkalmas autót kap a Ferraritól, de ha az elmúlt három szezon trendje folytatódik, a Mercedes pedig régebbi önmagára talál 2023-tól, megfogalmazódhat fejében a váltás: a versenyző továbbra is csak 25 éves, de már hatodik F1-es szezonjára készül, és bár lehetetlen megmondani, milyen hosszúra fog nyúlni pályafutása, reálisan közeleghet annak féltávja.

Az olasz lap megfogalmazása szerint „nem lesz meglepő, ha rögtön a 2023-as szezon kezdete után Frederic Vasseur napirendjének egyik prioritásává válik Leclerc szerződéshosszabbítása.” A Motorsport úgy fogalmaz, Maranellóban nem vállalhatnak kockázatot, az új megegyezés kettős célt szolgál, a lehetséges feszültség megakadályozását és a hosszú távú tervezés lehetőségét. „Ennek a projektnek egyik pillére Leclerc” – írja a lap.

Jelen pillanatban a 2024-es szezon vége messzinek tűnhet, de az olaszok kiemelik, jellemző tendencia, hogy az élcsapatok már jóval előre lekötik versenyzőjüket. Max Verstappen eredeti szerződése 2023 végén járt volna le, a Red Bull azonban már tavaly februárban hosszabbított vele – öt évvel, egészen 2028-ig. Hasonlóan hosszú távú megállapodást igyekezhet Vasseur is nyélbe ütni Leclerc-rel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: