DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Felkészületlenül érte a Red Bullt a brazíliai szituáció

A Red Bull F1-es csapatának vezetője, Christian Horner elismerte: előzetesen senki nem számított az interlagosi eseményekhez hasonló forgatókönyvre.

Érdekes jeleneteknek lehettünk szemtanúi a tavalyi Sao Pauló-i Nagydíjon, a Red Bull ugyanis arra kérte a bajnoki címet már korábban bezsebelő Max Verstappent, hogy engedje maga elé a bajnoki ezüstért akkor még hatalmas csatában lévő csapattársát, Sergio Perezt. A holland világbajnok azonban megtagadta csapata kérését, a leintést követően pedig sejtelmesen fogalmazott az indokait illetően. Később kiderült, hogy Verstappen vélhetően Perez monacóban elszenvedett balesete miatt neheztel csapattársára, a mexikói ugyanis szándékosan okozhatott piros zászlós megszakítást előidéző incidenst a kvalifikáció utolsó másodperceiben. Nemrég az energiaitalosok korábbi versenyzője, Mark Webber kritizálta a Red Bullt, amiért hagyták a konfliktus ily mértékű kibontakozását.

A Milton Keynes-iek csapatfőnöke, Christian Horner azonban tiszta vizet öntött a pohárba, és magyarázatot adott az interlagosi események hátterére: „A probléma gyökere abban rejlik, hogy előzetesen nem képzeltünk el olyan szituációt, amiben az utolsó körökben a hatodik és hetedik pozícióban haladunk, éppen ezért a futamot megelőzően nem is beszéltünk ilyesmiről. Azt hiszem, ez hiba volt a csapat részéről, mert minden lehetséges forgatókönyvet át kellett volna gondolnunk. Hiba volt, hogy nem álltunk elő egy kristálytiszta tervvel” – idézi a brit sportvezetőt az F1.com.



„Nyilvánvalóan sajnálatos módon alakultak a dolgok, de aztán gyorsan megbeszéltük a dolgokat, nyílt és átlátható módon. Mindkét pilótánk nagyon nyitott és őszinte volt egymással, csapatként tehát továbbléptünk, a versenyzők közötti dinamika pedig teljesen rendben van. Úgy gondolom, hibát követtünk el Brazíliában, de tanultunk belőle, és ahogy mondtam, továbbléptünk. Ők ketten kiváló teljesítményt nyújtottak egymás oldalán, nekik köszönhetjük, hogy ott vagyunk, ahol. Max szezonja nem evilági volt, szóval nem engedhetjük, hogy az alapján a néhány kör alapján értékeljük az idényt” – magyarázta a brit.

 

„A Ferrarinak is volt esélye”

A Red Bull kétségkívül gondoskodott arról, hogy elsősorban teljesítményük okán kerüljenek a címlapokra, az osztrák istálló ugyanis 17 futamgyőzelemmel zárta a 2022-es szezont, az egyéni bajnoki cím mellett pedig a konstruktőri bajnoki trófea is Milton Keynes-be került, 2013 óta először. „Nagyon kemény év volt. Ha megnézzük a statisztikákat, akkor úgy tűnhet, hogy domináltunk, de a szezon első felében a Ferrarinak is megvolt az esélye, és talán gyorsabb csomaggal is rendelkeztek akkoriban. Max azonban kiemelkedően teljesített, különösen az első félévben” – zárta gondolatait Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: