DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Verstappen: Sokba kerülhet egy csapatnak az elszúrt koncepció

Az F1 regnáló világbajnoka figyelmeztette azokat a csapatokat, akik rosszul értelmezték a szabályokat: akár évekbe telhet, mire visszaküzdik magukat.

Vízválasztó év volt 2022 a Formula-1-ben, hiszen a sorozat bő 70 éves történelmének legnagyobb és legátfogóbb szabályváltozásait követően indult útjára a szezon tavaly márciusban Bahreinben. A változásokat kétségkívül a Red Bullnak sikerült a legjobban megugrania, hiszen az energiaitalosok RB18-as konstrukciója 17 futamgyőzelmet szerzett a 22 versenyhétvégét számláló évadban, aminek köszönhetően a konstruktőri bajnoki trófea 2013 után került vissza Milton Keynes-be, Max Verstappen pedig pályafutása második bajnoki címének örülhetett a Japán Nagydíjon. 

Az új szabályrendszer vesztesei közé tartozik az AlphaTauri és a Williams is, a legmeghökkentőbb visszaesést azonban vitathatatlanul a Mercedes szolgáltatta, a brackley-i alakulat idei négykerekűje, a W13-as az idény elején ugyanis rendkívüli módon szenvedett a szabályrendszer egyik nem várt mellékhatásától, a delfinezéstől. A csillagosok ugyan a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az idény végén már több aszfaltcsíkon is a győzelemért harcolhattak, nem lehet kérdéses, hogy több hónapnyi lemaradásban vannak egyedi koncepciójuk optimalizálásával a domináns teljesítményt nyújtó Red Bullhoz képest, 2023-ban azonban már a bajnoki címért szállnának harcba.



Az energiaitalosok erőfölényét 15 futamgyőzelemre váltó Verstappen szerint azonban egy rossz koncepció és annak nem várt következményei akár hosszú évekre is visszavethetnek egy istállót, ahogyan az a Red Bull-lal is történt a hibridérában. „Ez megfigyelhető a nagy szabályváltozások esetében, amikor néhány csapat eltalálja a helyes irányt. Ebben az esetben már többnyire tudod, mit csinálsz, és onnan szépen lassan lépkedhetsz egyre tovább. Ha viszont elszúrod, akkor gyakorlatilag kezdhetsz mindent elölről, de így folyamatosan le leszel maradva és folyamatosan csak próbálsz felzárkózni a többiekhez” – idézi a holland sztár okfejtését a RacingNews365.

„A mi esetünkben is ezt láthatták, amikor évekbe telt, mire a Mercedes kihívóivá léptünk elő. Nem rendelkeztünk jó motorral, de amint megoldottuk a problémát elkezdtünk az autóra összpontosítani, aztán amikor minden összeállt, akkor többé-kevésbé ott voltunk az élen, de évekbe került. Talán a mostani szabályok kevésbé komplexek, de ettől függetlenül ugyanaz a játék. Addig viszont mi is folyamatosan arra törekszünk, hogy még tovább fejlődjünk, ezt pedig remélhetőleg 2023-ban is sikerül megmutatnunk” – zárta gondolatait Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: