DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Így segítheti Vowles a Williams feltámadását

Kívülállóként még csak találgatni tud, hogy mi nem működik Grove-ban, viszont a szakember saját kudarcai segíthetik az istállót a felzárkózásban.

Pénteken jelentették be, hogy a Mercedes eddigi főstratégája, James Vowles veszi át a néhány hete távozott Jost Capito helyét a Williams csapatfőnöki székében. A váltás érdekessége, hogy Vowles egy rendkívül sikeres alakulatot hagy ott egy olyan istállóért, amely az elmúlt években szinte mindig sereghajtóként szerepelt a Formula-1-ben. Arról egyelőre a frissen kinevezett csapatvezető is csak találgatni tud, mi a probléma a grove-i alakulatnál:

„Nehéz megmondani, mi rossz, méghozzá egyszerűen azért, mert még nem tettem be hozzájuk a lábam” – fogalmazott a bejelentése utáni sajtóbeszélgetésen Vowles, akit a Formula1.com idéz. „A szerződésem eléggé korlátozott érthető okokból, még az átmeneti időszakban vagyok. Ami biztosan rossz, amikor szervezetként visszaesel és szenvedsz amiatt, mert nem tudsz fejlődni évről évre, hacsak nem jön egy változás. Változás a kultúrában, a módszerekben és a rendszerben.”

f1-vowles-2022



„Azt gyanítom, hogy ez nagyrészt abból fakadt, hogy ha visszamegyünk néhány évet, nem volt meg az az erőnk, amit a Dorilton hozott magával. A Dorilton tényleg bele akarja fektetni a szükséges mennyiséget, hogy prominens csapattá tegyen minket. Szerintem mondhatjuk, hogy néhány éve nem ez volt a helyzet, az pedig időbe telik, míg a hatásuk rendesen érződni fog.”

 

Amiben Vowles újat mutathat a Williamsnek

Vowles már a Mercedes-éra előtt is a brackley-i csapatnál dolgozott, így átélhette azt az időszakot is, amikor Hondaként hullámvasútszerű teljesítményt nyújtottak, valamint a Brawn GP-vel tündérmesébe illő módon diadalmaskodtak. Az új csapatfőnök szerint segítheti a munkáját, hogy az eddigi két évtizede során kudarcban is bőven volt része az F1-be:

„Én is egy változtatás vagyok, de világos, hogy egyetlen személy nem old meg mindent” – mutatott rá Vowles. „Amire szükség van, az a technikai csapat újbóli megerősítése, de arra is, hogy lehetővé tegyük, hogy akik kiválóak a csapatban, azok tényleg ragyoghassanak és kivirágozhassanak, és azt gyanítom, hogy a környezet, amiben voltak, egy ideje ezt nem igazán tette lehetővé számukra.”

„Amit én másképp csinálok, hogy elég szerencsés voltam, hogy megélhettem olyan kudarcokat olyan szinteken, amit nyilvánosan is látni lehetett. A Mercedes előtti időkben is voltunk nagyon rossz helyzetben, például tizenkét futamon át nem szereztünk pontot.”

„Ennek az igazi előnye, hogy megtudod, hogy egy olyan kultúrát kell létrehozni, amiben mindenki ráeszmél, hogy fejlődnöd kell és egységben kell előrelépnetek, egy együttműködő társaságként. És erősen azt gyanítom, hogy olyan környezetet alakítottak ki, ahol ez az együttműködés nem volt olyan erős, mint lehetett vagy kellett volna, egyszerűen azért, mert rájuk ragadtak az elmúlt évek fájdalmai.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: