DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Váratlan: a Mercedes stratégiai igazgatója lett a Williams csapatfőnöke

Egy hónappal Jost Capito távozásának híre után a grove-i F1-es alakulat bejelentette, hogy az eddig a Mercedesnél fontos szerepet betöltő James Vowles lesz a bahreini teszttől az új csapatvezetőjük.

A Williams még decemberben jelentette be, hogy Jost Capito távozik a csapat éléről, és egészen mostanáig nem lehetett tudni, ki lép a helyébe. A grove-i istálló azonban most közleményben tudatta, hogy James Vowles lesz az új csapatfőnökük: a szakember február 20-tól áll munkába, azaz gyakorlatilag a bahreini teszttől (február 23-25.) ragadja magához az irányítást.

Vowles az utóbbi években a Mercedes stratégiai vezetőjeként vette ki a részét a sokszoros konstruktőri világbajnok és Lewis Hamiltonnal egyéni vb-címeket is gyűjtő alakulat sikerszériájából, de már a gárda korábbi formáiban, a BAR-nál, a Hondánál és a Brawn GP-nél is náluk dolgozott, azaz jelen volt Jenson Button 2009-es diadalánál is.

f1-james-vowles-mercedes



„Alig várom, hogy elkezdhessem a munkát a Williams Racingnél” – nyilatkozta Wowles. „Megtiszteltetés egy ilyen gazdag örökséggel rendelkező istállóhoz csatlakozni. Ez a csapat egy ikon a sportunkban, amelyet nagyon tisztelek, és nagyon várom a kihívást. A Mercedes végig rendkívül támogató volt az utamon, és remek viszonyban válunk el egymástól a Brackley-ben töltött húsz év után. Hálás vagyok mindenért, amellyel Toto és a csapat nyújtott, különleges élmény volt a kudarcokon és sikereken át vezető kalandunk. A Williams Racing belém helyezte a hitét és a bizalmát, és én is ezt fogom tenni cserébe. Óriási potenciál rejlik a Williamsben, a közös utunk pedig néhány hét múlva el is indul.”

Matthew Savage, a Williams tulajdonló Dorilton Capital elnöke a nyilatkozatában mindenekelőtt Vowles korábbi eredményeit méltatta, s tulajdonképpen így tett a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is. A szakember most már excsapata egyébként viccesen a „James, it’s Williams” címmel adta ki a maga közleményét, utalva a Vowles és Valtteri Bottas közötti elhíresült csapatutasításos rádiózás nyitómondatára.

A Williams mostani bejelentésével még mindig maradt egy istálló, amelynek nincs bejelentett csapatvezetője 2023-ra: ez pedig az Alfa Romeo, hiszen a McLarentől leigazolt Andreas Seidl a Sauber vezérigazgatói pozícióját foglalta el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: