DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Adrian Newey dönti el az F1-es vb-címet?

Jean Alesi szerint nem Verstappen és Leclerc párharca számít, mert Adrian Newey a döntő faktor ebben a csatában. Rajta múlik minden.

f1-redbull-verstappen-newey



Érdekes véleményt fogalmazott meg Jean Alesi, a korábbi F1-es pilóta: a franciát az Autosprint kérdezte a 2023-as F1-es szezonról, illetve elsősorban a Ferrari esetleges esélyeiről. A maranellóiak 2022-ban alulmaradtak a Red Bull-lal szemben, így az olasz lap is arra volt kíváncsi, hogy Alesi szerint lehet-e ebben fordulat.

„Szerintem két versenytárssal kell számolnia a Ferrarinak. Egyrészt ott van a Red Bull, amely jelenleg abszolút vezeti a Formula-1-et, és minden téren hihetetlenül erős, ugyanakkor ott van a Mercedes is, amely egyre erősebb, főleg Russell brazíliai győzelme után. Nem hiszem, hogy kétszer is mellélőnek az autó tervezésével” – mondta Alesi, majd rátért a szerinte kulcsfontosságú tényezőre.

„Ha valóban megnézzük, hogy hogyan állnak a dolgok, a ténylegesen számításba veendő faktor Adrian Newey. Amióta az F1 bejelentette, hogy újak a szabályok, és szabadságot kaptak a mérnökök, Newey jelenti a különbséget. Ő a döntő faktor, mert mindenki másnál jobban képes az év közben fejleszteni az autót akkor is, ha csak kis fejlesztésekről van szó. A végén azonban meglesznek ezek a kis előnyök. Ezért gondolom azt, hogy itt nem feltétlenül Verstappen és Leclerc párharcáról kell beszélni, mert a párharc Newey és a Ferrari között zajlik majd” – magyarázta.

„Ha megint mestermunkát végez, akkor elég nehéz dolguk lesz a többieknek. Viszont ha gondol lesznek a Red Bull idei autójával, akkor jöhet a változás. Egyik esetben se felejtsük el, hogy Newey az alapvető faktor a győzelemben és a vereségben is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: