DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Webber büszkén figyeli a feltörekvő ausztrál tehetségeket

Az ország korábbi F1-es kedvence, Mark Webber szerint Oscar Piastri és Jack Doohan színrelépésével Ausztrália motorsportja fényes időszakon megy keresztül.

Az F1 rajongói egészen a 2002-es szezon óta szurkolhatnak megszakítás nélkül ausztrál pilótának a királykategória rajtrácsán, hiszen 2002 és 2013 között Mark Webber, az elmúlt évtizedben pedig Daniel Ricciardo öregbítette a szigetország hírnevét a motorsportok csúcskategóriájában, a sorozat pedig 2023-ban sem szakad meg, a McLarentől távozó Ricciardo helyét ugyanis honfitársa, Oscar Piastri foglalja el a wokingiak kötelékében. Az F2 2021-es bajnoka azonban nem az egyetlen ifjonc, aki az F1 kapuin dörömböl: Jack Doohan az Alpine juniorjaként már szabadedzésen is kipróbálhatta a franciák 2022-es konstrukcióját, 2023-ban pedig F2-es kötelezettségei mellett vélhetően éppen Piastri korábbi tartalékversenyzői szerepkörébe léphet az Alpine-nál, bár hivatalos bejelentés egyelőre nem történt az ügyben.

Webber és Ricciardo párosa összesen 17 futamgyőzelemmel, 74 dobogós helyezéssel, valamint öt világbajnoki bronzéremmel büszkélkedhet, az utódok számára tehát fel van adva a lecke eredményesség tekintetében. A 46 éves Webber maga is főszerepet vállal a fiatalok előretörésében, hiszen ő egyengeti Piastri ügyeit, a Red Bull korábbi versenyzője pedig büszke az ausztrál motorsport jelenleg igen biztatónak tűnő helyzetére. 



„Rengeteg fiatal tehetségünk tör utat magának a ranglétrán, az alacsonyabb kategóriákba márpedig nem könnyű bekerülni és megragadni. Emellett őrülten drága évről évre ebbe ölni a pénzt, épp ezért a lehető leghamarabb végig kell járniuk az utat” – idézi Webber.t a RacingNews365. „Jack többször is szerencsétlen helyzetben találta magát önhibáján kívül, Drugovich pedig hatalmas pontelőnnyel zsebelte be a bajnoki címet, bár ő már sokkal tapasztaltabb, lévén ez volt a harmadik éve a szériában. Jack számára biztosítva van a folytonosság azzal, hogy marad a Virtuosi kötelékében, ami egy nagyon jó istálló, tehát jó helyen van.”

„Oscar és Jack jelenléte az F1-ben és F2-ben, valamint a feltörekvő gokartos, F3-as és F4-es tehetségekkel egészen elképesztő, hogy az ausztrál motorsport milyen egészséges időszakán megy keresztül. Óriási dolog számunkra, hogy a sport iránti kellő lelkesedéssel a fiataloknak megvan az esélye, hogy először itthon, majd a tengerentúlon versenyezhessenek” – zárta gondolatait Webber.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: