DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Figyelmeztette Ricciardót honfitársa

Mark Webber arra hívta fel a figyelmet, a kihagyás hosszabbnak érződhet egy évnél – de ez még kapóra is jöhet az „őrülten népszerű” Daniel Ricciardónak.

Az utóbbi évtizedek két ausztrál futamgyőztese, Mark Webber és Daniel Ricciardo útja számos ponton metszette egymást. Először is, Webber 2013 végi visszavonulása után Ricciardo foglalta el a helyét a Red Bull csapatánál. Kilenc évvel később Ricciardo aztán éppen Webber ténykedése révén szorult ki az F1-es mezőnyből: a WEC-világbajnok által menedzselt harmadik ausztrál, Oscar Piastri kapta meg helyét a McLarennél.

Az ausztrálok között azonban nincsen harag, Ricciardo sem Piastrira, sem Webberre nem haragszik. Utóbbi pedig tanácsot adott a 33 éves honfitársnak, akinek az F1-ben és előtte alsóbb kategóriákban töltött számos szezon után különleges éve lesz: a Red Bull harmadik versenyzőjeként csak a nagydíjak nagyjából harmadán kell részt vennie – viszont a McLarentől a felbontott 2023-as szerződésért akkora kompenzációt kap, hogy jövedelme a mezőny legjobban kereső tagjaival vetekszik.

„Nyilvánvaló, hogy Danielnek, saját szavait idézve, szünetre van szüksége. Reflektálnia kell, megtalálnia a sportba visszavezető motivációt és energiát. Jól tette, hogy nyitott volt és a tűz közelében maradt, így lemérheti a motivációját” – mondta a Speedcafé lapnak Webber. „Nagyszerű lehetőség számára, hogy mindez egy ismerős környezetben zajlik majd, Milton Keynes-ben a Red Bull-lal. Hasznos lesz a márka számára, ez nem kérdés, őrülten népszerű, világszerte ismert.”



„Egy év versenyzés nélkül… hosszabbnak fogja érezni, de ez akár jó is lehet, hiszen talán szüksége van rá. Azután elkezdhet döntéseket hozni arról, miről szóljon 2024 számára” – figyelmeztette honfitársát Webber, hogy a 2023-as év lassan fog eltelni a versenyzés nélkül.

Ricciardo még örül is, hogy nem keresték topcsapatok

Miután bizonyossá vált, hogy a McLarentől távoznia kell, Daniel Ricciardo egyetlen opciója 2023-ra a Haas maradt. Hogy az ausztrálnak mennyire kell az egy év kihagyás, jelzi, még hálás is, hogy nem kereste meg élcsapat, mert abban az esetben nem tudott volna nemet mondani.

„Korábban még a Ferrarival is kapcsolatba hoztak, de igazából csak Günther keresett meg” – mondta a Beyond the Grid adásában Ricciardo. „Minél több nap telt el, főleg a tripla hétvégék után, egyre inkább világossá vált, hogy ez az egész már nem arról szól, milyen telefonhívást fogok kapni, hanem arról, hogy beismerjem, nem akarok versenyezni a következő szezonban. Bizonyos értelemben még örülök is annak, hogy egy topcsapat sem keresett meg engem, mert ilyen esetben az ember azt érzi, hogy mindenképpen alá kell írnia, de azt hiszem, mélyen legbelül egyszerűen csak egy kis távolságra vágytam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: