DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Bottas Zhouról: „A fő erőssége, hogy nem hibázott”

Csapattársa és csapatfőnöke is meg volt elégedve Guanyu Zhou tavaly végzett munkájával, akinek a sok balszerencse ellenére sikeresnek könyvelhető el bemutatkozó éve.

Teljesen új felállással vágott neki a 2022-es szezonnak az Alfa Romeo, a Mercedestől távozó Valtteri Bottas és az újonc Guanyu Zhou párosa pedig sikeresnek bizonyult. A gyengébb elmúlt pár év után újra a középmezőny rendszeres résztvevője lett a svájci-olasz gárda, a 2021-ben elért konstruktőri kilencedik hely után egészen a hatodik pozícióig tornázták fel magukat. Noha a csapat 55 elért pontjából csak hat fűződött Zhou nevéhez, Bottas szerint mégis elismerésre méltó teljesítményt nyújtott tavaly a fiatal kínai pilóta.

„A legnagyobb erőssége az volt, hogy nem igazán hibázott. Ez nem minden újoncnak sikerül, hiszen ebben a sportban könnyű túlságosan akarni és buta hibákat véteni. Ő viszont adott magának egy kis időt a javulásra, és nem akart elsietni semmit. Lépésről lépésre fejlődött, az időmérős és a versenytempóját tekintve is. A technikai tudása is egyre jobb, magabiztosabban választja ki a neki illő beállításokat. Jó volt látni a haladását” – nyilatkozta a finn versenyző az Autosportnak.

Zhou három évet töltött a Formula-2-ben, ez idő alatt a legjobb összetettben elért helyezése egy harmadik hely volt. Nem kimagasló junior kategóriás eredményei miatt sokan kritizálták a 23 éves versenyzőt a szezon előtt, a 2022-ben nyújtott teljesítménye viszont sokakat meglepett.



„Jó pilótapárost alkottunk, megvolt köztünk a kölcsönös tisztelet. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, ez pedig fontos egy fejlődni vágyó csapatnak, hiszen ha egy olyan párossal dolgozol, akik folyton egymásba ütköznek, az senkinek sem segít” – emelte ki Bottas.

A Ferrarihoz távozó volt Alfa Romeo csapatfőnök, Fred Vasseur is meg volt elégedve Zhou teljesítményével, noha a megszerzett pontok nem mutatják meg a teljes képet a csapatot sújtó megbízhatósági problémák miatt: „A szezon elején sok pontot veszített emiatt. A célunk az volt, hogy néha be tudjon kerülni a Q2-be, ez pedig már az első versenyhétvégéjén sikerült neki, majd pontot is szerzett. Az első tízben küzdött az első versenyén, néha pedig gyorsabb volt időmérőkön, mint Valtteri.”

„Továbbra is fejlődik, viszont már sokkal jobban megérti az autót és az F1-et. Meg kell jegyeznünk, hogy több új pályával is meg kellett ismerkednie, ami sosem könnyű feladat. De jó munkát végzett, nem volt okunk a váltásra” – mondta Vasseur az Alfa Romeóval újabb szezonra aláíró versenyzőről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: